blog placeholder

Opvoeden Het klinkt zo makkelijk! Maar soms zit je met je handen in het haar!

Om het zo makkelijk mogelijk te maken en leuk natuurlijk zijn hier een aantal tips waar u misschien veel baat bij kunt hebben.

Het is zo zelfsprekend opvoeden.

Als je kindje net is geboren denk je daar helemaal nog niet aan! Nog lekker op die roze wolk en genieten met je kindje, Echter is vanaf de geboorte al wel de opvoeding begonnen, dit is wat de meeste mensen vergeten.

Een aantal punten wat heel erg belangrijk is in het eerste levensjaar:

  • Goede voeding
  • voldoende slaap
  • lichamelijk contact
  • een vast dag ritme

GOEDE VOEDING

U kunt kiezen tussen borst of fles voeding, die keuze is geheel aan u. Als u gaat beginnen met vast voedsel te geven is het belangrijk te varieren, het is namelijk bewezen dat hoe meer smaken ze hebben geproeft in het 1e levensjaar hoe meer ze uiteindelijk lusten.Met 4 maanden mag u beginnen met fruit en nitraat arme groenten te geven.

Vaak met potjes voor 6 maanden en ouder zitten stukjes verwerkt, uit ervaring pikken veel kinderen dit niet.Probeer eens gewoon gekookte groenten of grove stukjes fruit uit het knuistje te geven. Ze kunnen dan lekker knoeien en de textuur voelen zodat er geen verrassingen meer zijn.Vlees, ei en tofu mag trouwens ook vanaf 6 maanden.

Vanaf 8 maanden mogen ze ook granen ,dit is omdat de darmen nog zo gevoelig zijn en het allemaal nog niet zo kunnen verwerken.

Maak het leuk aan tafel! Dek de tafel en ga gezellig zitten, maak geen drama als ze een keer niet willen eten of hun bord niet leeg eten. Want dat is een strijd die je gaat verliezen ,Ze vragen op zo’n manier ook aandacht of het nu positief is of negatief.

Voldoende slaap

Elk kindje is anders en dus ook andere slaapbehoeftes, in de 1e paar weken is het nog vrij lastig om een vast patroon erin te krijgen. Toch is het belangrijk en makkelijk om een vast slaapritme te creeeren wat bij u en uw kindje past. Het maakt het makkelijker en geeft rust voor u en uw kindje.Het is het makkelijkst om 1 keer per dag op een vast tijdstip een groot slaapje in te plannen dan 3 muizen slaapjes.Want de kans dat uw kleintje dan in de nacht wil gaan ravotten is vrij groot.

Een vast dagritme

Is heel erg belangrijk! Zodat ze weten wat er gaat komen en het dus makkelijker accepteren wat er gebeurd.

Even een voorbeeld:

7.10:   Lekker in bad wakker worden

7.30:   Fles en een fruithap

8.00:   even spelen in de box(terwijl mama bijvoorbeeld kan schoonmaken)

9.00:   Een snack

9.15:   Even knuffelen spelen met mama

9:45:   Samen wandelen en/of boodschappen doen

10.45: box spelen

11.30: lunch

12.00: middagdutje

Als dit soort dingen elke dag routine zijn dan accepteren ze makkelijker dat ze even in de box moeten spelen of dat ze een slaapje gaan doen. Dit is voor de kinderen rustiger en voor de mama’s een stuk makkelijker.

1 jaar !

ai ai! dit word voor de beginnende mama’s vaak een leuk maar uitdagend jaar!

In dit jaar en de komende jaren is het heel erg belangrijk om consequent te blijven, hoe moeilijk het soms ook is! Ze gaan je uitdagen uitproberen.

Hier is een goed bewezen, maar ook moeilijke methode”nanny methode”

Eerst is het belangrijk dat u kenbaar maakt wat ”nee” betekend. Door nee te roepen als ze iets doen wat niet mag, op een strenge toon, ze begrijpen dit sneller als u denkt.

Ze kunnen bijvoorbeeld gaan smijten met eten. Terwijl ze duidelijk al weten wat nee betekend. U kunt dit bekend maken door streng nee te zeggen, Na 1 waarschuwing moet dit genoeg zijn en kunt u het eten weghalen(voor ongeveer 2 minuten) zodat het duidelijk is wat je wilt. Doen ze het weer. dan is het eten klaar! Het klinkt streng, maar ze zijn slimmer dan u denkt en hebben het ook zo door wat bepaalde consequenties zijn.

Er kan ook voordoen dat ze iets pakken wat niet mag, u kunt ook dan nee zeggen op een duidelijke toon. Toch doorgaan na 1 waarschuwing betekend in de box voor 1 minuut(1 minuut per leeftijdsjaar)

Het aller belangrijkst is ook het prijzen van je kind als het wel luisterd of wel goed eet. positieve aandacht werkt zoveel beter dan negatieve aandacht.

2-3 jaar

Dit is het jaar dat ze veel veranderingen gaan mee maken. Misschien krijgen ze wel een broertje of een zusje en vaak gaan ze spelen met andere kinderen op de peuterspeelzaal.

consequent blijven: Het is belangrijk om de consequente methode toe te passen. Maar met 2 jaar kunnen ze niet meer in de box en kun je een plekje creeeren waar ze moeten zitten. Met deze leeftijd kun je ook beter communiceren met de peuter en helpt het om voor het straffen uit te leggen waarom hij/zij apart moet zitten, na het straffen goedmaken en is het gewoon klaar! niet meer over beginnen daarna.Let op”: 1 keer waarschuwen is genoeg! anders nemen ze al heel snel een loopje met je.

Nieuw gezinslid: ze kunnen ook jaloers worden als er een nieuw gezinslid erbij komt, Het is belangrijk om je kind er zo veel mogelijk erbij te betrekken, bv: boekjes lezen(verhalen over een nieuw broertje of zusje), het mee gaan naar de verloskundige of misschien wel echo! Als het eenmaal is geboren kun je de oudste mee laten helpen met wassen en/of aankleden, samen naar bed brengen etc….    Neem ook nog prive tijd met je oudste zodat hij/zij weet dat hij/zij er nog is.

Wat de gehele kindertijd eigenlijk ook gewoon belangrijk blijft is: het vaste dag ritme.

slapen gaan: Naar bed gaan kan lastig zijn: soms willen ze niet, maar met een vast bedritueel van jongs af aan is het niet te verwachten dat het lastig word.

Voorbeeld:

17.30: avond eten

18:00 in bad

18.20 pyama aan en spelen zodat mama de vaat kan doen

18:45 koekjes en thee.

19.00 verhaal voorlezen(is belangrijk)

19.15  kusjes en gaan slapen

Positieve aandacht: is erg belangrijk want je wilt dat je kind zelfvertrouwen heeft natuurlijk. Prijs je kind dan ook als hij/zij iets goeds gedaan heeft.

Zindelijkheid: Ook met deze leeftijd is het belangrijk ze zindelijk te maken. Maak het interesant! Doe het voor ,en maak er een spel van. Als ze al op het potje gaan zitten is het heel knap! prijs ze dan ook! met een babypop kun je het ze makkelijk voor doen. Laat ze met een onderbroek lopen eerst een paar uur per dag zodat ze voelen hoe het voelt als er een plasje komt en zet ze direct daarna op het potje. De sticker methode is een erg leuke methode om ze zinderlijk te maken: elke keer met een plasje of poepje mogen ze een sticker plakken in een schrift en bij bijvoorbeeld 10 stickers. mogen ze een klein kadotje uitzoeken. Dit werkt heel motiverend.

4-5 jaar

Net als de voorgaande jaren zijn consequentie ,een vast dagritme en positieve aandacht.

Dit is het jaar dat ze naar school gaan, Ga bij verschillende scholen langs en kijk welke of wat voor soort school er het beste bij uw kindje past, als uw kindje heel erg zelfstandig is kunt u bijvoorbeeld voor dalton, montesori of de vrije school kiezen.

Als uw kindje wat meer structuur nodig heeft is een gewone klassikale school een goede voorkeur.

Vooral voor de papa’s en mama’s is het erg eng die eerste schooldag! Laat het niet merken want kinderen kunnen daar heel dramatisch op inspelen, wees positief en niet te veel heissa er over maken.

Wees niet te prestatie gericht, daardoor kan een kind erg onzeker worden, je kunt je kind op een speelse manier wijzer maken, maar het is er pas klaar voor op een eigen tempo. Wees niet boos als ze fouten maken maar wijs ze de goede weg. Door frustratie bereik je niks.

Dit is een korte samenvatting voor tips voor de opvoeding voor 0 tot 5 jarigen.

Ook zijn er nog een paar tips voor het welzijn voor de ouders zelf.

Ga 1 keer per maand samen met je partner erop uit, restaurant of het cafe waar je voorheen altijd kwam. Je bent wel papa en mama geworden maar het is ook nog belangrijk dat ”jullie” er ook nog zijn!

en/of 1 keer per week bijvoorbeeld lekker sporten.