blog placeholder

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Het helpt ons om een dag goed te starten en voldoende energiereserves op te bouwen om goed te kunnen functioneren. Maar wat is een goed ontbijt?

Waarom ontbijten?

‘s Morgens ontbijten doe je om genoeg energie te hebben om de dag goed aan te vangen en je motor op gang te krijgen. Daarom is het goed om stevig en lekker te ontbijten zodat je genoeg koolhydraten en suikers binnenkrijgt. Indien je niet genoeg koolhydraten opneemt, leidt dit tot vermoeidheid eneen gebrek aan concentratie. Het kan zelfs je humeur aantasten!

Een evenwichtig ontbijt

Het is ook belangrijk dat je ontbijt evenwichtig is, je dient producten te eten uit alle segmenten van de voedingsdriehoek. Volgende zaken kunnen behoren tot een evenwichtig ontbijt:

  • bruin- of volkorenbrood, peperkoek, graanproducten
  • halfvolle melk, sojadrank, yoghurt, plattekaas, smeerkaas
  • fruit, fruitsap
  • minarine, margarine
  • in mindere mate: confituur of chocolade

Verschillen

Het ontbijt verschilt ook van regio tot regio en van land tot land. En hoewel het in grote lijnen hetzelfde is, zijn er toch enkele opvallende verschillen. Hieronder vind je een overzicht van enkele landen en hun typische ontbijtkenmerken.

België

In België eet men bij het ontbijt meestal geroosterd brood of croissants met beleg. Daarbij drinkt men dan koffie, thee, chocomelk of fruitsap. Men neemt er vaak ook yoghurt of ontbijtgranen bij.

Nederland

In Nederland houdt men het meestal bij een lichte broodmaaltijd. Hiervoor neemt men meestal een snede volkoren- of wit brood met boter of margarine. Qua beleg kiest men hier meestal uit kaas, confituur, hagelslag, pindakaas of ham. Hierbij eet men ook wel beschuit, rozijnenbrood, koffiekoeken of een gekookt ei. Hierbij drinkt men dan ook thee, koffie, melk, karnemelk of sinaasappelsap. Wat tegenwoordig ook vaak bij het ontbijt gegeten wordt zijn allerlei soorten broodjes, muesli, cornflakes, yoghurt, kwark of fruit. Het raakt ook meer en meer ingeburgerd om ‘s morgens een kant en klare fruitmix of drinkyoghurt als ontbijt te nemen. Bij speciale gelegenheden eet men ook wel eens suikerbrood of rozijnenbrood met amandelspijs.

Amerika

In de Verenigde Staten eet men bij het ontbijt meestal geroosterd brood of wentelteefjes, ontbijtgranen, wafels, pannenkoeken of gebakken aardappelen. Ook eet men dan nog bacon, eieren, pompelmoes met hierbij koffie of fruitsap. Thee drinkt men hier quasi nooit bij het ontbijt.

Engeland

In Engeland eet men bij het ontbijt traditioneel toast met eieren, bacon/spek, worst en witte bonen in tomatensaus. Dit wisselt men dan af met meer zoete dingen als cake, toast met confituur en fruit. In Engeland drinkt men ook wel koffie en fruitsap bij het ontbijt, maar het meest wordt er hier thee gedronken.