Een kneuzing in de pols is een blessaure die veel voorkomt en onstaat doordat de pols in een huiding wordt gedraaid die niet in de normale bewegingsomvang van de pols valt. Een gekneusde pols komt dan ook veel voor bij contact sporten als: rugby, voetbal, hockey en boksen. Maar ook sporten waarbij je regelmatig valt: skiën en snowboarden.
Wat zijn de kenmerken/klachten?
– Pijn in de pols in rust en bij beweging
– Pijn bij buigen en strekken van de pols
– Zwelling en bloeduitstorting van de pols
– Meestal geen asdrukpijn over de pols (indien er wel asdrukpijn is, ga uit van een gebroken pols)
– Functiebeperking van de pols
Hoe kan ik een gekneusde pols op de beste manier behandelen?
De beste manier om een gekneusde pols te behandelen is deze rust te geven, hierdoor geneest je pols het snelst. Om deze rust te stimuleren kun je een drukverband aanleggen of je pols in een brace te stoppen.
Het intepen van een gekneusde pols doe je zo:
Een lichte kneuzing kan binnen een week genezen zijn, maar een ernstige kneuzing kan drie tot zes weken nodig hebben om te herstellen. Na deze periode is het belangrijk om weer te gaan bewegen met de pols zodat het gewricht zijn normale beweeglijkheid weer terugkrijgt.
Doordat het polsgewricht snel stijf wordt, is het na de eerste periode van herstel verstandig om de pols sterk te maken door het uitvoeren van trainingsoefeningen. Een gewichtje van 1 of 2 kilo is hiervoor ideaal. Met het gewichtje in de hand kun je alle bewegingen van de pols uitvoeren.
Wat ik iedereen in ieder geval aanraad, raadpleeg uw huisarts of ziekenhuis als u erge pijn en/of last heeft.