blog placeholder

Pijn is een normaal verschijnsel dat van tijd tot tijd optreedt bij mensen, denk maar aan hoofdpijn. Het kan symptoom zijn van een virale ziekte (griep), spanning of hormonale veranderingen (migraine) en vermindert steeds na enkele uren of dagen. Maar soms wordt acute pijn chronisch (bv na een ongeluk of operatie). De pijn gaat nooit meer weg. Hoe gaat u ermee om als u 24 uur per dag pijn voelt? Enkele tips:

  • Zorg ervoor dat u zo min mogelijk spanning en stress ervaart. Spanning zorgt er namelijk onbewust voor dat u u spieren gaat opspannen, wat pijn verergert. Ontspanning kan pijn in zekere zin verlichten, denk maar aan een warm bad of ontspanningsoefeningen.
  • Vraag raad aan uw arts. Indien nodig of mogelijk kan hij u doorsturen naar een gespecialiseerde team in een universitair ziekenhuis (in België). Deze bestaan o.a. uit artsen, kinesiten en psychologen. Zij werken onderling samen en kunnen vanuit multidisciplinaire ooghoek uw pijnprobleem evalueren en behandelen.
  • Zorg ervoor dat u geen activiteiten onderneemt die de pijn verergeren. Om dit te achterhalen kan het nuttig zijn om gedurende 1 à 2 weken een pijndagboek bij te houden. Daarin schrijft u welke activiteiten u ondernam, hoe lang en hoe u zich daarbij voelde. Misschien zult u achteraf merken dat sommige activiteiten klachten teweegbrengen of dat ze dit enkel doen indien u bepaalde activiteiten combineert. Misschien is het nodig om bapaalde noodzakelijke (bv. huishoudelijke) activiteiten uit te besteden of op te verdelen over meerdere korte momenten.
  • Zorg indien nodig voor ergonomische aanpassingen. Bezoek de thuiszorgwinkel, u kunt er handige hulpmiddelen vinden om pijnelijke houdingen te omzeilen.
  • Zorg voor aangepaste medicatie. Indien deze niet volledig uw pijn verlichten, kunt u hulp zoeken bij alternatieve middelen zoals accupunctuur, kruiden, compressen en ontspanningstechnieken zoals yoga. Let wel dat u uw behandelaar of yogaleraar voldoende informeert over uw klachten zodat u indien nodig aangpaste oefeningen krijgt. Wees steeds voorzichtig met alternatieve geneeskunde, het kan een prima aanvulling zijn maar hoed u voor mensen die beweren u volledig van uw klachten af te kunnen helpen.
  • Pijn neemt heel wat van uw aandacht op, omdat u ze gewoonweg niet kunt wegdenken. Ze is er steeds en dus bent u geneigd om uw aandacht eerder op het getroffen gebied te richten. Ontspanningsmethoden zoals yoga kunnen u helpen om ook aandacht te hebben voor de gezonde delen van uw lichaam. Verder is het belangerijk dat u voldoende leuke activiteiten onderneemt om uw aandacht van de pijn af te leiden.
  • Informeer uw medemens over uw klachten. Op die manier kunnen ze er rekening mee houden. Het kan bv. zijn dat u door uw pijn, wat minder geduldig bent met anderen. Als ze dit weten, wordt u er niet op aangerekend. Wie hardnekkig zwijgt, kan ook niet op begrip rekenen of lokt misverstanden uit. Tegelijk is het goed te beseffen dat anderen niet kunnen begrijpen wat chronische pijn is. Vergeef het hen dus als ze even vergeten er rekening mee te houden.
  • Pijn en de beperkingen die dat met zich meebrengen (denk maar aan het uithanden geven van huishoudelijke taken) kan een gevoel van afhankelijkheid met zich meebrengen. Men kan het gevoel hebben niet meer helemaal dezelfde te zijn, ook al omdat pijn vaak op het gemoed inwerkt. Weet echter dat een mens meer is dan zijn lichaam alleen en u vast en zeker nog steeds veel voor uw medemens kunt beteken!