blog placeholder

Je ziet en hoort het overal: oil pulling is echt in opkomst. Oil pulling is origineel afkomstig uit India en wordt gebruikt om gifstoffen en bacteriën uit je lichaam af te voeren. Het is niet moeilijk, oil pulling is voor iedereen prima toe te passen.

Oil pulling wat is het eigenlijk?

De letterlijke betekenis van oil pulling is: olie trekken. Dat klinkt vreemder dan het eigenlijk is, oil pulling is een manier om met behulp van olie bacteriën en gifstoffen uit je lijf te halen. Uiteraard wordt hiervoor een consumeerbare olie gebruikt, en geen olie die de gezondheidsproblemen nog zou vergroten.

 

De bron zit in je mond

Alle voedingsmiddelen nemen we via de mond in. Door de samenstelling van onze moderne voedingsmiddelen komen allerlei bacteriën mee die zich in de mondholte kunnen ontwikkelen. Niet alleen bacteriën, maar ook allerlei suikers blijven in de mondholte achter. Suikers en bacteriën, dat is een risicovolle combinatie. Je snapt dat zoiets consequenties heeft voor de kwaliteit van ons gebit. Het gevaar van tandbederf en tandvleesontsteking ligt op de loer. Maar vergeet niet dat de bacteriën ook in de rest van ons lichaam terecht komen. Elke keer dat je slikt neemt een volgende groep de route door je slokdarm naar beneden. Het meeste daarvan wordt uiteraard zoals het hoort door je lijf opgeruimd. Maar er blijft nog wel het een en ander achter. Voor veel mensen is het een aanslag op de vitaliteit en de interne energiehuishouding. Het zou beter zijn, als je lichaam niet al die energie hoeft te steken in het opruimen van ongewenste gifstoffen en bacteriën zodat je energie voor leukere dingen gebruikt kan worden.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

De term oil pulling klinkt ingewikkelder dan het eigenlijk is. Je hebt olie nodig en een eetlepel. Elke dag, bijvoorbeeld ’s ochtends, neem je een eetlepel olie die je vervolgens ongeveer vijftien tot twintig minuten in je mond moet houden. Tijdens die periode beweeg je de olie door je mond, waarbij je de tanden en kiezen ook de nodige aandacht moet geven.  Daarna slik je de olie niet door, maar spuug je het weer uit. In verband met de vele bacteriën kun je daar het beste de toilet voor gebruiken. Diezelfde hoeveelheid bacteriën is overigens ook een reden om het inslikken maar achterwege te laten.

 

Wat gebruik je?

Er zijn verschillende soorten olie die je voor het oil pulling kunt gebruiken. Enkele mogelijkheden:

 • Olijfolie
 • Zonnebloemolie
 • Kokosolie

 

Wat levert het je op?

Oil pulling is in India al eeuwenlang in gebruik. De voordelen van oil pulling zouden zijn:

 • Beperken van gezondheidsklachten.
 • Het voorkomt gezondheidsproblemen.
 • Beperken van verspreiding van bacteriën en gifstoffen.
 • Minder tandvleesontstekingen.
 • Minder loszittende tande.
 • Voorkomen van cariës. En gaatjes die niet ontstaan, hoef je ook niet te laten vullen.
 • Je tanden blijven schoner en daardoor ook witter
 • Je voelt je met oil pulling vitaler, frisser en energieker.

Zoals je ziet is dit een aardig lijstje voordelen. Om te weten te komen of oil pulling ook voor jou de gewenste resultaten oplevert is er eigenlijk maar één oplossing: probeer het een paar weken uit en doe het volgens de regeltjes. Succes ermee!