blog placeholder

Obesitas is een mate van zwaarlijvigheid waarbij de gezondheid zeer veel gevaar loopt. Deze aandoening komt steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor. Inmiddels zijn er zoveel mensen met obesitas dat overheden van verschillende landen zich genoodzaakt zien om dit probleem aan te pakken. Ook in Nederland is obesitas een snel groeiende dreiging.

In Nederland leidt ruim 10% van de bevolking aan obesitas. Dat zijn meer dan 1,6 miljoen mensen. De verwachting is dat dit aantal in de toekomst alleen maar zal stijgen. Inmiddels heeft de World Health Organization (WHO) obesitas erkend als een ziekte. Obesitas is dus niet zomaar wat overgewicht maar een echte aandoening.

Ziektebeeld

Mensen met obesitas hebben ernstig overgewicht. De vetophoping in het lichaam van een persoon met obesitas brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee. Door hun overgewicht hebben obesitas patiënten een grote kans op een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Bovendien kampen diabetes patiënten vaak met een sociaal stigma en hebben ze last van discriminatie. Dit kan ernstige psychische schade tot gevolg hebben.

Oorzaken

Er zijn twee algemene oorzaken voor obesitas.

  1. Het isgenetisch bepaald of je gemakkelijk aankomt of niet. Sommige mensen blijven zelfs met een zeer gezonde levensstijl niet slank. Deze mensen hebben vanzelfsprekend een verhoogd risico op obesitas. 
  2. Mensen met obesitas leven vaak in een omgeving waar het gemakkelijk is om te veel energie in te nemen en te weinig energie te verbruiken. Heb je een zittend beroep? Dan verbruik je op een gemiddelde dag veel minder energie dan iemand die dagelijks in de weer is. Bovendien leven we in een consumptiemaatschappij waar er een groot aanbod van goederen en dus ook voeding is. Een dergelijke omgeving wordt een obesogene omgeving genoemd.

Obesitas herkennen

Je kunt zelf nagaan of je obesitas hebt door je Body Mass Index (BMI) uit te rekenen. Deel je gewicht (in kilo’s) door je lengte (in meters). Deel het getal dat hieruit komt nogmaals door je lengte. Bijvoorbeeld, je weegt 60 kilo en je bent 1,68 meter lang. Je berekening wordt dan: 60/1,68 = 35,71. 35,71/1,68 = 21,3. Je BMI is dus 21,3. Met het volgende overzicht kun je zien hoe gezond jouw gewicht is.

BMI 18,5 – 25 = Gezond gewicht

BMI 25 -30 = Overgewicht

BMI 30 of hoger = Obesitas

Als je een BMI van 30 of hoger hebt en je ervaart hiernaast gezondheidsproblemen veroorzaakt door het overgewicht dan kun je ervan uit gaan dat je obesitas hebt.