blog placeholder

In dit artikel worden vooral de oorzaken en de gevolgen van overgewicht bij kinderen beschreven. In een volgend artikel gaan we het hebben over wat we daar als ouder aan kunnen doen. 

 Overgewicht: wanneer in verhouding het kind zijn/haar gewicht hoger is als zijn/haar lengte.

Obesitas: is een zeer specifieke vorm van overgewicht, een chronische ziekte met mogelijk ernstige gezondheidsrisico’s tot gevolg.

Welke zijn de mogelijke oorzaken van obesitas/overgewicht?

Eén van de belangrijkste oorzaken van overgewicht is dat de energieopname aanzienlijk hoger ligt  tot het energieverbruik van het kind. Als je kind teveel eet voor de mate waarin het beweegt en groeit.

Het is dus héél belangrijk om het evenwicht te zoeken tussen gezond eten en genoeg beweging.

 

Welke factoren kunnen het evenwicht tussen gezonde voeding en genoeg aan beweging verstoren?

  1. Tekort aan slaap:
    kinderen die te weinig bewegen, hebben meestal ook te kampen met slaapproblemen. De slechte slapertjes hebben meer kans op overgewicht, zo duiden verschillende onderzoeken aan.
  2. Te weinig in beweging:
    Over het algemeen zitten onze kinderen in de dag meestal op de schoolbanken, wanneer ze dan thuis zijn spenderen ze veel tijd voor de tv, playstation, computer, enz… Buitenspelen is er tegenwoordig niet veel meer bij, bovenop worden vele kinderen van huis naar school gevoerd met de auto. Deze laatste zal in vele gevallen en terecht ook wel uit veiligheidsoverweging gebeuren, maar dat maakt wel dat onze kinderen veel te weinig bewegen.
  3. Geen evenwichtige voeding:
    Onze kinderen eten tegenwoordig veel te weinig groenten en fruit, zo ver is zeker. Bovenop is krijgen ze te weinig variatie in voeding en/of een teveel aan vetten suikers, wat tevens overgewicht als gevolg heeft. Frisdranken zijn vast en zeker hun favoriete, maar water en melk schiet hier dan weer een tekort. Spijtig genoeg wordt er dikwijls te weinig aandacht besteed aan het ontbijt of wordt het dikwijls zelfs overgeslagen. Dit heeft als rechtstreeks gevolg dat ze in de loop van de dag naar meer en ongezonder voedsel gaan grijpen (bv. snoepen).
  4. Het vermogen tot zelfregulering neemt af:
    In de baby-, peuter- en kleuterjaren is de voeding doorgaans goed afgestemd op wat het kind nodig heeft voor zijn/haar groei en ontwikkeling. Men noemt dit ‘zelfregulering’, maar deze neemt echter af naargelang men ouder wordt. Het gevolg is dat kinderen dan meer beginnen te eten dan dat ze werkelijk nodig hebben en daardoor krijgen ze dan ook snel te kampen met overgewicht.
  5. Kinderen eten wat jij eet:
    Als jij als ouder zelf ongezond eet en drinkt, heeft dit als direct gevolg dat je kind ook ongezond gaat eten. Zij nemen onbewust de eet- en drinkgewoonte over van hun ouders, wat logisch is. Uiteraard geldt dit ook voor de lichaamsbeweging, wanneer kinderen hun ouders niet weten sporten, zullen zij ook minder geneigd zijn dit te doen.
  6. Erfelijke ziekte, hormonale problemen en het gebruik van welbepaalde medicatie:
    In dit geval is het noodzakelijk je huisarts hierover te raadplegen.

 Gevolgen?

  1. Slaapstoornissen
  2. Snurken
  3. Verhoogde bloeddruk
  4. Verhoogde cholesterol
  5. Ongezonde lever
  6. Ademhalingsproblemen
  7. Heupgewrichten die overbelast geraken, hetzelfde voor de knieën
  8. Men geraakt ongevoelig voor insuline
  9. Risico op type 2 diabetis
  10. Zelfvertrouwen van het kind daalt, krijgen een laag zelfbeeld
  11. Niet te vergeten dat kinderen op school vaak gepest worden indien ze met overgewicht te kampen hebben
  12. Uiteindelijk zal dit alles uitmonden in emotionele problemen en depressies