blog placeholder

Neulasta is een geneesmiddel dat ingezet wordt ter voorkoming van verminderen van aantal witte bloedcellen bij patiënten die behandeld worden met chemotherapie.

Neulasta word door middel van een injectie toegediend 24 uur na het krijgen van Chemotherapie. Het zorgt ervoor dat de productie en het vrijkomen van witte bloedcellen uit het beenmerg gestimuleerd wordt. Deze witte bloedcellen, spelen een belangrijke rol in het beschermen van het lichaam tegen infecties. De witte bloedcellen zijn belangrijk omdat zij uw lichaam helpen infecties te bestrijden. Deze cellen zijn erg gevoelig voor de chemotherapie waardoor het aantal van deze cellen in uw lichaam kan verminderen. De chemotherapie pakt namelijjk niet alleen de kankercellen in het lichaam aan, maar ook alle andere sneldelende cellen in het lichaam. Dit zijn dus ook witte bloedcellen, maar ook bijvoorbeeld de haarcellen, waardoor kaalheid ontstaat tijdens de chemo, en de slijmvliezen in mond en vagina, waardoor hier ook klachten kunnen ontstaan. Indien het aantal witte bloedcellen daalt tot een te laag niveau kan het zijn dat er onvoldoende zijn om in uw lichaam de bacteriën te bestrijden en kunt u een hoger risico op infectie hebben. Neulasta stimuleert de aanmaak van deze witte bloedcellen. Daardoor wordt de verdediging van het lichaam zo optimaal mogelijk gehouden.

Uw arts kan beslissen dat het voor u handiger is als u Neulasta zelf injecteert. Uw arts of verpleegkundige zal u helpen om uzelf aan te leren hoe u zichzelf kunt injecteren. de injectie met de Neulasta word meestal thuisbezorgd door een thuiszorgorganisatie. U kunt zelf de spuit in de koelkast bewaren. Een uur voor het toedienen dient u de injectiespuit uit de koelkast te verwijderen zodat deze iets op kamertemperatuur kan komen. dit zorgt ervoor dat de spuit iets minder pijnlijk is. Ook word aangeraden om een uur voor het toedienen alvast 1 á 2 paracetamols in te nemen om de bijwerkingen iets tegen te gaan.

Na het toedienen van Neulasta kunt u last krijgen van botpijnen, pijn in de gewrichten en in de spieren. Dit begint meestal de volgende dag. Heel zelden kan er ook misselijkheid ontstaan.

Het is belangrijk dat u onmiddellijk contact opneemt met uw arts wanneer u pijn voelt in de linker bovenbuik of linker schouder, aangezien dit kan betekenen dat er een probleem zou kunnen zijn met uw milt. Ook moet u meteen de arts waarschuwen als u last krijgt van benauwdheid of kortademigheid.