blog placeholder

Almelo,

Meisje van 13 jaar kwam afgelopen week met haar navel-piercing vast te zitten in het rooster van een zwembad.

Binnen het Sportpark te almelo was het afeglopen week een drukte vanwege het mooie weer. Er waren vele bezoekers om lekker af te koelen aan het water van het zwembad. Daar zwom ook een meisje van 13 jaar. Toen zij uit het zwembad wilde klimmen, door zich aan de rand op te trekken, bleef zij met haar navel-piercing steken in een rooster. Via dat rooster kan het water weglopen.

Echter zat zij zó vast aan het rooster dat zij met brandweer en ambulance bevrijd moest worden. Aangezien dit het ‘diepe’ bad betrof, moesten mensen haar ondersteunen van onderen. Dit ter voorkoming van ernstige verwonding aan het rooster en verdrinkingsgevaar.

Piericing onder de 16 wordt al heel ‘gewoon’ gevonden

Tegenwoordig is het heel ‘normaal’ om pubers vanaf een jaar of twaalf al rond te laten lopen met een navel-piercing.

Dit terwijl de piercing winkels toch adviseren om kinderen onder de 16 jaar geen piercing te laten hebben. Dit adviseren ze, omdat er veel kans is op een ontsteking. Bij een navel-piercing is de kans op een ontsteking zelfs vrij groot.

Kinderen/ pubers vanaf 12 t/m 16 jaar zijn vaak nog erg onvoorzichtig. Ze willen bij de volwassenen horen, maar eigenlijk ook weer niet. Het is tegenwoordig ‘stoer’ als je onder je 16e al een navel-piercing hebt. Veel ouders van pubers zien de gevaren van zo’n piercing niet en laten zich makkelijk overhalen om toestemming te verlenen voor het zetten van een piercing.

Na het zetten van de navel-piercing moet de wond goed schoongehouden worden, dit om ontstekingen te voorkomen. Veel meiden onder de 16 jaar zijn hier niet zolgvuldig in en maken deze niet goed schoon, waardoor er een ontsteking komt. Omdat ze de piercing er niet uit willen halen, zeggen ze maar niks, waardoor de ontsteking nog groter wordt. Of ze halen de piercing er snel uit, terwijl de onsteking er nog onder zit. Een onsteking kan heel gevaarlijk zijn!

Ook zien ze de gevaren niet die kunnen onstaan bij het hebben van een piercing,  waardoor er dus gevaren kunnen ontstaan, zoals afgelopen week in Almelo.

Dit is maar 1 van de vele voorbeelden die genoemd kunnen worden.

Met dit artikel hoop ik te bereiken dat ouders van kinderen/ pubers onder de 16 jaar zich beter laten voorlichten alvorens hun kind een piercing te laten nemen en de gevaren bespreekbaar te maken.