blog placeholder

Waarom sommige mensen sterke nagels hebben die zeer lang kunnen worden en andere breekbare nagels hebben, dat weet niemand. Erfelijkheid, ziekte en voeding kunnen hier wel de oorzaak voor vormen. Het is een algemeen geweten feit dat bv. het regelmatig gebruik van nagellakremover, veel met de handen in zeepsop zitten of veelvuldig in aanraking komen met schoonmaakmiddelen, de nagels zachter maakt en dus de kans tot afbreken vergroot. Het is dus aan te raden zo gevarieerd mogelijk te eten en de handen te beschermen als men veel met water werkt, bv door handschoenen te dragen.

Scheuren en groeven in de nagels

Groeven kunnen wijzen op een onderliggende ziekte of beschadiging. Soms ontstaan zij zonder enige reden spontaan. Meestal na de beschadiging van de nagelmatrix (is een groep levende cellen die zich onder het maantje bevinden, het witte gebied aan de basis van de nagel), ontstaan er dwarse groeven.
Groeven in de lengte van de nagel kunnen het gevolg zijn bij een bepaalde erfelijke verhoorningsstoornis van de huid. Wanneer de groeven echter ontstaan zijn door een ziekte, zullen zij na de aandoening ook weer vanzelf verdwijnen. Indien er niet een bepaalde oorzaak te vinden is, kan men er alleen maar voor zorgen dat de nagels een goede verzorging en bescherming krijgen.

Witte vlekjes op de nagels

Dit kan wijze op een vitamine- en/of mineraalgebrek of op een schimmelinfectie.
Het kan echter ook gaan om een kleine beschadiging van de nagel, waardoor er lucht onder de nagel komt. Deze witte vlekjes verdwijnen spontaan bij het groeien van de nagel. Als u zich zorgen maakt witte vlekjes kan je gerust je huisarts contacteren.

De nagels worden blauw

Indien u regelmatig in contact komt met metalen of chemicaliën, koper en zilver bv., kunnen de nagels een blauwe kleur krijgen.
Het kan ook wijze op een onderliggende ziekte of extreme stress. Als u niet zeker bent van wat hierbij het probleem zou kunnen zijn, kan u best uw huisarts raadplegen.

Nagellak

Nagellak kan zorgen voor een gele verkleuring van de nagels en bij sommige mensen zorgt nagellak ervoor dat de nagels gaan splijten.
Andere vinden dan weer dat nagellak hun nagels versterkt.
Toch zal men merken dat wanneer men veel nagellakremover gebruikt de nagels zullen verzwakken en uitdrogen. Het is dus aan te raden om niet alle weken nagellakremover te gebruiken.Wanneer de nagels droog en broos zijn, is het zeker niet aan te raden om nagellak te gebruiken. Wanneer men last heeft van droge nagels kan men die best laten weken in water en vervolgens insmeren met een crème.

Nagelversteviger met Formaline

Producten die ervoor moeten zorgen dat de nagels steviger worden, kunnen ook zorgen voor problemen zoals o.a. droogheid, verkleuring, pijn, bloedingen onder de nagel tot zelfs het loslaten van de nagel.
Wanneer er Formaline is toegevoegd is het niet uitgesloten dat men de tegengestelde verwachtingen ondergaat en dat de nagels broos worden en afbreken. Het is dan ook ten zeerste aanbevolen geen producten te gebruiken met formaline.

Kunstnagels

Kunstnagels brengen ook een groot risico met zich mee en hiervoor wordt te weinig verwittigt. De lijm waarmee de kunstnagels bevestigd worden, kunnen een allergische reactie met zich meebrengen. Tevens kan er ook een infectie veroorzaakt worden als er vuil onder komt, waardoor de mogelijkheid bestaat dat de echte nagel loslaat van het nagelbed.