blog placeholder

Heeft u vaak moeite met inslapen? Blijven de hele dag, de vorige dag én de volgende dag door u hoofd spoken? Ligt u nog uren in bed te piekeren terwijl u eigenlijk in slaap zou willen vallen? Dan kan meditatie u misschien helpen.

Wat is meditatie?

Meditatie is een manier om te ontspannen. Het hoeft niet zweverig te zijn. Wierook en mantra’s (ooooooooooohhmmmmmm) zijn geen must. Meditaties zijn manieren (ja, er zijn er heel erg veel) om rustig te worden. Zonder dat je er bewust mee bezig bent wordt je hoofd opgeruimd.

Ik heb geen tijd om elke dag een half uur voor een altaartje te zitten!

Dat is ook niet nodig! Je doet het wanneer je zelf wil en zolang als je zelf wil. Zelfs als je het zo nu en dan maar 5 minuten doet helpt het al.

Wat moet ik doen?

  1. Lees dit lijstje door, maak eventueel aantekeningen, want je wil niet tussendoor naar je laptop of pc moeten lopen om te kijken wat de volgende stap is.
  2. Zoek een rustig plekje op, zorg dat je niet wordt gestoord.
  3. Zet een lekker muziekje op, iets waar jij je bij kunt ontspannen.
  4. Ga lekker zitten of liggen, op een stoel, kussen, bed,…. Wat jij prettig vindt.
  5. Haal een paar keer diep adem.
  6. Je gaat je nu voorstellen dat je helemaal in de grond wordt gezogen, terwijl je rustig verder ademt. Concentreer je niet teveel op je adem, die redt zichzelf wel. Doe dit tot je het gevoel hebt goed ontspannen te zijn.
  7. Concentreer je op een focus. Dit kan een plekje op de grond zijn of op het plafond, een kaarsje dat voor je staat, een deel van je lichaam of een zin die je steeds herhaalt.
  8. Het enige waar je nu de komende minuten aan gaat denken is die focus. Grote kans dat dat je nog geen twee minuten lukt… GEEN POBLEEM! Het is helemaal geen ramp wanneer dat gebeurt, maar zodra je jezelf erop betrapt ga je met je aandacht terug naar je focus. Soms gebeurt dit vreselijk vaak, vooral als je net begint, maar het geeft niks!
  9. Klaar? (je bepaalt helemaal zelf hoelang je dit wil doen) Slaap lekker!

Tijdens het mediteren (want dat is zojuist hebt gedaan) zoeken de gedachten waarover je normaal nog ligt te piekeren hun plekje en dit hoeft dus niet meer te gebeuren wanneer je in slaap wil komen.

Veel geluk en succes!