blog placeholder

80 % van de koppels geraakt binnen het jaar zwanger, maar dat is dus niet bij iedereen het geval.

Wat zijn de oorzaken en bestaan er behandelingen?

Enkele tips om gemakkelijker zwanger te raken.

Zwanger worden: het loopt niet altijd van een leien dakje. Elk koppel is verschillend. Het ene koppel word sneller zwanger dan het andere. De meeste koppels worden zwanger binnen het jaar. Men spreekt pas van moeilijk zwanger worden wanneer het binnen het eerste jaar (12 maanden) niet lukt.  Wanner het na een jaar nog niet gelukt is om zwanger te worden is het aangeraden dat er eens een onderzoek gedaan word. Verschillende oorzaken kunnen zijn: De eileiders, De eicel, de zaadcel of de geslachtsgemeenschap zelf. Het eerste onderzoek word meestal gedaan door een gewone huisarts. Die vraagt naar de cyclus bij de vrouw en onderzoekt de zaadcellen van de man. Indien dit allemaal normaal is en er nog altijd geen zwangerschap plaatsvind zal die het koppel doorverwijzen naar de gyneacoloog. De gyneacoloog zal een uitstrijkje nemen bij de vrouw en indien er hier nog altijd niets uitkomt zullen er nog bijkomende onderzoeken worden gedaan.

De gyneacoloog zal dan een behandeling geven naargelang de oorzaak van het probleem. De leeftijd van de vrouw speelt ook een grote rol bij de vruchtbaarheid. Vanaf 35 jaar neemt de vruchtbaarheid geleidelijk af. Wanneer er geen oorzaak word gevonden is de 1ste en bekendste behandeling kunstmatige inseminatie. Bij deze behandeling word het zaad van de man op een speciale manier in de vagina van de vrouw geplaatst. Het nadeel bij deze behandeling is dat er meerdere eitjes kunnen rijpen en er dus een grotere kans is op een zwangerschap van een meerling. Een 2de behandeling is in-vitro ofwel reageerbuisbevruchting. Hierbij brengen ze in het lab een eicel en een zaadcel tesamen en wachten ze tot er bevruchting plaatsvind.

Dan word de bevruchte eicel terug geplaatst in de baarmoeder. Er is per bevrucht eicelletje maar 16 % kans op overleving in de baarmoeder. Wanneer het probleem bij de man ligt kan er kunstmatige inseminatie worden uitgevoerd met donorzaad. Maar hierbij is de kans dan weer groter op een meerling of vroeggeboorte.

 

Enkele tips om gemakkelijker zwanger te worden:

 

–      Neem foliumzuur en eet veel groene bladgroenten.

–      Gebruik geen zaaddodend glijmiddel.

–      Blijf na de daad nog eventjes liggen zodat het sperma niet direct terugloopt.

–      Zorg voor geen stress.

–      Om de 2 dagen seks hebben is voldoende, als de man elke dag klaarkomt vermindert de kwaliteit van zijn sperma.

–      Niet roken, drinken of drugs gebruiken.

–      Draag geen strakke broeken (vooral bij de man)

–      Als je in bad gaat, zorg er dan voor de het water niet te heet is.

–      Veel blijven bewegen maar zeker niet overdrijven!

–      Blijf plezier hebben bij de seks en focus je niet alleen op het feit dat je wil zwanger worden.

Veel succes!