Meloenen zijn niet enkel geweldig lekker, maar ook geweldig goed voor je gezondheid. Deze dorstlessers bevatten vitaliserende stoffen die gifstoffen uit je lichaam helpen afdrijven en je beschermen tegen ziektes.
De gezonde werking van meloenen
Meloenen hebben een watergehalte van 85 procent en aldus een hoog dorstlessend gehalte. Een meloen is de ideale verfrissing op warme zomerdagen en bovendien krijg je er nauwelijks calorieën mee binnen. Een watermeloen bevat slechts 37 calorieën per 100 gram en een honingmeloen slechts 54. Meloenen zijn dus absoluut geen dikmakers.
Volgens universitaire studies behoren meloenen tot de gezondste levensmiddelen. Een portie meloen (200 gram) dekt bijna volledig de dagelijkse hoeveelheid vitamine C en beta-karoteen die een volwassene nodig heeft. Bovendien verlaagt het eten van meloen de kans op kanker en hartinfarcten. De aanwezigheid van vijf vitaliserende stoffen maken van meloenen zo een “superfruit”.
- Gluthatione: dit is een tripeptide die bestaat uit drie aminozuren en celbeschadigende substanties neutraliseert.
- Lypoceen: dit is een antioxidant die de kans op kanker en hartziekten reduceert. De aanwezigheid van lypoceen verklaart de rode kleur van watermeloenen.
- Beta-karoteen: is een antioxidant die vooral in honingmeloenen aanwezig is.
- Adenosine: is een antitrombotische stof die voorkomt dat de bloedplaatjes zich aan elkaar hechten en een prop of trombus vormen die tot hartinfarcten kunnen leiden.
- Kalium: is een mineraalstof die de nieren doen werken waardoor gifstoffen worden afgescheiden.
Soorten meloenen
- Watermeloen: Herkenbaar aan het rode, zoete vruchtvlees met een zacht aroma. Smaken het best gekoeld.
- Honingmeloen: Herkenbaar aan de gele schil en het lichtgroene vruchtvlees. Rijpe honingmeloenen smaken zeer zoet.
- Galia-meloen: Herkenbaar aan de beige-geelachtige schil met structuur op en het licht oranje vruchtvlees. Zeer lekker met rauwe ham.
- Charentais-meloen: Herkenbaar aan de gladde beige schil met groene verticale streep in en het donker oranje vruchtvlees. Deze meloenen kan je best meteen na aankoop eten, want ze worden snel slecht.
- Ananasmeloen: Nieuwe meloensoort afkomstig uit Israel, herkenbaar aan het gele vruchtvlees. Smaakt niet naar ananas, maar naar normale watermeloen.
Recepten met meloen
Exotische fruitsalade (voor 4 personen)
Snij 1 papaya, 12 ananas, 1 kiwi, 4 lychees, 12 galia-meloen, 1 roze pompelmoes en 1 appel in stukjes. Vermeng dit alles met 1 teelepel suiker en laat 1 uur in de koelkast staan. Indien gewenst kan er achteraf nog slagroom of verse munt aan toegevoegd worden.
Salade van meloen en rauwe ham (voor 2 personen)
Snij 600 gram honingmeloen in partjes. Was 100 gram krulsalade en 200 gram sojascheuten. Schik de krulsalade, de sojascheuten de meloenpartjes en 100 gram rauwe ham op bordjes. Meng 2 eetlepels creme fraiche met 4 eetlepels citroensap, zout en peper en verdeel deze dressing over de salade.
Tips
- Ruik in de winkel aan de meloen voor je beslist welke je neemt. Rijpe meloenen hebben een sterk aroma dat je door de schil kan ruiken.
- Schil een meloen niet, maar halveer deze en snij deze daarna in partjes.
- De pitten kunnen met een lepel verwijderd worden.
- Bewaar een volledige meloen op kamertemperatuur en een aangesneden meloen in de koelkast, afgedekt met aluminiumfolie.