blog placeholder

Elke ouder kent het probleem: kleine kinderen, die niet willen inslapen of regelmatig ‘s-nachts wakker worden. Het gaat ten koste van zijn nachtrust, maar ook van die van jou. Overdag ben je moe, prikkelbaar en heb je voor alles te weinig energie. Het genieten van je gezin, je werk en je relatie lijden er onder. Alle tips en adviezen van anderen zijn goedbedoeld, maar wat jij nodig hebt, is de oplossing! 

“Ik wil slapen!” Op een bepaald moment kun je aan niets anders meer denken dan aan slaap, slaap, slaap. Hoeveel je ook van je zoon of dochter houdt, je MOET nu slapen. Als je op dit punt bent aanbeland, ken je alle goede adviezen van je ouders, je familie, de buren…. en geen van de tips heeft gewerkt. Wat moet je nu?

Stap 1. Rust in de tent!

Om er voor te zorgen dat je weer kunt genieten van je kindje (en van de rest van je leven!) moet je jezelf ontspannen. Nee, dat hoeft niet perse zonder je kind en nee, je hoeft er niet voor naar een duur ontspanningsoord – al is dat natuurlijk wel lekker – . Probeer de eerstkomende drie dagen van elk moment dat het goed gaat, te genieten. Heb je een momentje op de bank met een kop thee, spring dan niet op om gauw de administratie te doen of de was aan te zetten. Geniet van je thee en de rust.
Is je kindje eindelijk op je schoot in slaap gevallen, probeer hem dan niet meteen in bedje te leggen, maar geniet van het moment. Praat even bij met je partner, kijk tv, doe -ALS DAT VEILIG KAN- zelf even je ogen dicht… ga niet meteen de spanning aan van ik ga hem er in leggen, want dat moet, zou het lukken….Als je dat een paar dagen hebt geprobeerd, merk je dat je zelf al veel relaxter bent.

Stap 2. Doel bepalen

Wat is je doel? Moet je kind binnen een paar dagen in zijn eigen bedje de hele nacht zonder huilen doorslapen? Dat kan alleen met de harde hand: op een vaste tijd in bed leggen en laten huilen tot het tijd is om hem er uit te halen. Niet onveilig, zolang je regelmatig gaat kijken of er niets ernstigs is gebeurd, maar wel een keuze.
Als je het belangrijk vindt dat je kind ook ‘s-nachts weet dat je er voor hem bent, zul je een zachtere methode willen proberen. En om daar rust bij te vinden, moet je je doel bijstellen. 

Ik wil dat mijn kind en ik elke nacht minimaal 8-10 uur slaap krijgen.

Misschien betekent dat dat hij bij jou in bed slaapt – DENK AAN DE VEILIGHEID -. Misschien leg je en matras naast zijn bed op de grond en ga je daar liggen. Misschien wil hij de hele nacht je hand vasthouden, misschien moet het licht in zijn kamer aanblijven, misschien slaapt hij alleen in de wandelwagen in de kamer zodat hij jullie kan horen. Zolang het niet gevaarlijk is, geef er aan toe. Jullie kunnen bijslapen en je zet even het piekeren over welke tip het beste is, van je af.

Stap 3. Routine aanbrengen

In principe kan elk kind zelf aangeven wanneer hij moet slapen en wanneer hij wakker is. En ook wanneer hij wil eten en drinken. Maar als je ouder bent van een peuter weet je dat hij zoveel interessants te doen heeft, dat hij vaak geen tijd heeft voor zoiets saais als slapen, eten en drinken. Daar moet jij dus sturend in worden. De rust en veiligheid die hem dat overdag geeft, zorgt dat hij niet zo alert hoeft te zijn op ‘wat er nu weer gaat gebeuren’. Jij maakt de wereld voorspelbaar voor hem.
Hoe jouw dagindeling is, is afhankelijk van jou en je gezin. Heb je oudere kinderen, wat zijn hun schooltijden, werk je, gaat je kind naar een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal? Denk goed na over je planning en houd ongeveer dezelfde tijden in het weekend aan. Ja, je kunt niet meer uitslapen, maar je hebt – ook in het weekend – straks elke avond uren voor jezelf! Bovendien zal je kind veel gezelliger zijn als het weekend ook voorspelbaar is.
Buitenstaanders zullen zeggen dat je kind perse moet slapen tussen 12 en 15 uur. Of moet eten om 12 uur. Jij weet echter wat het ebste bij jouw kind past. Als jij slaapt van 10 tot 12 en dan ‘s-avonds niet tot 22 uur spookt, is dat voor jou de beste oplossing. En als hij ‘s-middags al om 11.30 uur luncht, omdat jij dan je handen vrij hebt voor de grotere kinderen om 12 uur, is dat voor jou het beste.

Stap 4. Loslaten

Als je stap 1 tot en met 3 hebt doorlopen en je kind en jij slapen inderdaad beter, laat het dan los. Het is een feit, jouw kind slaapt nu, met 1, 2, 3 jaar, nog niet perfect. Het komt wel. Ontspan en geniet van de goede momenten met elkaar!