blog placeholder

Huiduitslag op de billetjes. De huis id vurig rood en geirriteerd. Soms zijn er open plekjes, blaasjes of andere onregelmatigheden. De uitslag zit overigens vaak niet alleen op de billen, maar op het hele gebied dat bedekt wordt door de luier. Luieruitslag doet gemeen pijn en baby’s kunnen er flink huilerig van zijn.

In een luier kunnen urine en ontlasting snel gaan broeien en irriteren. Hoe langer je kind een viezer luier om heeft, hoe groter de kans op schraalheid en irritatie. Bij diarree en het krijgen van tandjes kan de huid razendsnel geirriteerd raken. Ook medicijnen bijvoorbeeld antibiotica, kunnen luieruitslag veroorzaken.

Meestal kun je deze kwaal zonder arts oplossen. Als de uitslag erger wordt of je kind heeft veel pijn of koorts, raadpleeg dan wel een arts. Ontstaan er met vocht gevulde blaren of vermoed je dat je kind een schimmelinfectie heeft, ga dan ook naar de huisarts voor een speciale creme.

Zorg ervoor dat je kind zo kort mogelijk een vieze luier om heeft en verschoon hem vaker dan gebruikelijk. Gebruik luiers die goed vocht opnemen. Was de billen bij elke verschoning met lauw water en dep ze daarna voorzichtig droog. Gebruik geen zeep of geparfumeerde doekjes, want dat kan voor extra irritatie zorgen. Smeer de huid bij elke verschoning in met zinkolie of zinkzalf, vergeet vooral niet de huidplooien.Laat je baby af en toe ook zonder luier liggen zodat de huid kan ‘luchten’

Tips om luieruitslag te voorkomen:

1. Controleer de luier regelmatig en verschoon hem zodra hij vies is. Bij een pasgeboren baby kan dit om het uur zijn.

2. Zorg dat de huid goed droog is voor je je kind weer een schone luier aan doet. Dat kun je ook doen door de billetjes met een fohn droog te blazen. Kinderen vinden dat heerlijk!

3. Zorg dat er voldoende lucht bij de huid kan komen. Laat je baby geregeld zonder luier liggen

4. Trek je kind katoenen kleertjes aan die ademen en niet te strak zitten.

Als je kind veel last heeft van luieruitslag, dan kan het helpen om van merk luiers te veranderen. Over het algemeen geven katoenen luiers eerder klachten dan papieren luiers, maar het komt ook voor dat kinderen in papieren luiers veel last van luieruitslag hebben en in katoenen luiers juist niet. Een ander merk schoonmaakdoekjes kan ook helpen. Beter is het vaak nog om gewoon een washandje of extra absorberend keukenpapier met water te gebruiken.