blog placeholder

Lipoedeem is een vet- of vochtophoping in de benen en/of armen. Dit artikel gaat over de vet-ophoping in de benen.

Lipoedeem is een vet-ophoping in de benen en armen. Meestal komt het voor op de heupen, bovenbenen, knieën en ook wel op de kuiten. Helaas is hier nog steeds geen medicijn voor uitgevonden en dit kan zware lasten als gevolgen hebben. Lipoedeem komt vrijwel alleen voor bij vrouwen en wordt meestal ontdekt in de puberteit tussen de 12e en 20e jaar.

Als de vetophoping er eenmaal zit, gaat dit er niet weg door minder te gaan eten. Wat wel wordt aangeraden is veel sporten: zwemmen, fietsen, krachttraining (onder deskundige begeleiding), enz. Ook kunt u naar een diëtist gaan om de juiste advies te krijgen over uw eet-patroon. Hierdoor kunt u ergere lipoedeem voorkomen.

Lipoedeem heb je in verschillende stadia:

  • eerste stadium: de huid is zacht en de vorm is fijn knoppig.
  • tweede stadium: de huid heeft een grovere structuur, oneffen en harder. Hier spreken ze van het woord: sinaasappelhuid.
  • derde stadium: de huid heeft grovere stukken vetweefselvermeerdering. Vaak komt in dit stadium lymfoedeem tot ontwikkeling.

Als u denkt dat u lipoedeem heeft, wacht hier dan niet mee en bezoek een huisarts. Je kunt lipoedeem het beste ontdekken in een vroeg stadium.
U kunt lipoedeem herkennen aan de meest voor komende klachten:

– dikke opgezwollen benen (meestal pijn) 

– problemen bij het lopen (schurende huid)

– gewichtsproblemen (uw lichaam heeft een normaal postuur, behalve de benen (of armen)

– kledingmaten bovenlichaam en onderlichaam verschillen (2, 3 maten)

– een drukkend en zwaar gevoel in de benen

Om deze klachten te verminderen wordt er soms liposuctie gedaan, waardoor een grote gedeelte van de vetophoping weg wordt gezogen (dit kan alleen met toestemming van een arts). Dit wordt zelden gedaan, want de kans is groot dat de lipoedeem alleen maar erger wordt. (Dit verschilt per persoon, voor het juiste advies dient u de dermatoloog of huidtherapeut te raadplegen).

Tot slot: Lipoedeem is niet te voorkomen, maar u kunt het wel verbeteren door goed voor jezelf te zorgen.