blog placeholder

Bij een zwangerschap kom je altijd gemakkelijk bij, sommige vrouwen al wat meer dan anderen, maar er kunnen zich ook problemen voordoen met de spijsvertering bij een zwangerschap. Enkele tips en tricks voor de zwangere vrouw!

Veel voorkomende problemen zoals zuuroprispingen, braken en misselijkheid maken het voor de vrouw soms moeilijk een normaal en voedzaam eetpatroon aan te houden tijdens de zwangerschap. Het is daarom belangrijk dat u zich enkele per week weegt zodat u een opvolging hebt van uw lichaamsgewicht. Als u nauwelijks bijkomt of zelfs afvalt is het raadzaam een arts te consulteren. Men neemt als maatstaf dat u een kilogram of 12 zou moeten bijkomen tijdens een zwangerschap, maar dit is afhankelijk van vrouw tot vrouw, dus hiervoor kan u zich best ook wenden tot uw begeleidende arts. Men kan er wel van uitgaan dat de mythe “eten voor twee” niet opgaat tijdens een zwangerschap. 

 

Spijsverteringsproblemen en constipatie

Constipatie

Als u tijdens de zwangerschap geconstipeerd bent kan u best een vezelrijke voeding tot u nemen. Hiervoor kan u beroep doen op groenten en fruit, maar ook verschillende granen en volkorenbrood.

Belangrijk dat wanneer u geconstipeerd bent u ook voldoende water drinkt. Net zoals iedereen hebt u nood aan minstens 1.5 liter water per dag, maar personen die deze maatstaf niet of moeilijk halen zouden er een gewoonte van moeten maken om minstens één fles water leeg te drinken per dag. Zet deze desnoods op het aanrecht thuis of op bureau op het werk zodat u ze ziet staan en u dus quasi niet kan vergeten te drinken gedurende de dag.

U kan best laxeermiddelen vermijden tenzij ze op uitdrukkelijk voorschrift van de arts zijn opgelegd. Ook wat lichaamsbeweging (bijvoorbeeld een half uurtje wandelen per dag) helpt tegen de constipatie van de zwangere vrouw.

Zuuroprispingen

Om zuuroprispingen te voorkomen, kan u best zeer traag eten. Zodoende kauwt u uw eten goed en moet uw maag geen grote brokken verwerken. De maag heeft namelijk geen tanden en kan het eten niet nogmaals voor uw kauwen. Neem uw avondmaal ook niet meteen voor u gaat slapen, zo geeft u uw lichaam de tijd om het eten te verteren. U kan dus ook best geen zwaar voedsel meer eten voor het slapengaan. Zuur, vet of sterk gekruid voedsel zijn af te raden tegen de zuuroprispingen.

Spijsvertering

Gespreid en evenwichtig eten helpt over het algemeen toch deels tegen verschillende spijsverteringsproblemen. Veel vrouwen hebben last van misselijkheid en braken, vooral in de eerste 4 maanden van de zwangerschap. Door goed gespreid te eten op de dag en ze te verdelen in 3 hoofdmaaltijden en 2 kleinere maaltijden geeft u uw maag en darmen de kans om alles op zijn beurt het gehele spijsverteringsproces te doorlopen.

 

The Good and The Bad

Sommige voedingsstoffen zijn zeer belangrijk tijdens de zwangerschap. Zo eet u het beste voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer, jodium, vitamine D & B9 en calcium. Producten die alcohol bevatten zijn gevaarlijk voor het ongeboren kind en worden het best gemeden. Ook met cafeïne dient men wat op te letten. Ook sojaproducten worden over het algemeen afgeraden.

Roken is natuurlijk uit “den boze” en wordt best helemaal vermeden. Indien u toch nog rookt terwijl u zwanger bent dient u het aantal sigaretten per dag drastisch terug te brengen en na enige tijd wordt een poging om te stoppen misschien nog wel gemakkelijker. Veel ziekenfondsen bieden een terugbetaling aan van de kosten van een tabacoloog indien u wenst te stoppen voor of tijdens uw zwangerschap.