De wervelkolom is een belangrijk onderdeel van het lichaam. De wervelkolom bestaat uit 24 ruggenwervels die met elkaar verbonden zijn door tussenwervelschijven. Elke wervel bestaat uit een hard bot met daarbinnen poreus bot wat bestaat uit botbalkjes, door de wervels loopt het ruggenmerg. Deze onderdelen samen vormen de stevige ondersteuning voor de romp en het hoofd.
Ingezakte ruggenwervel
Omdat de wervelkolom een dragende functie heeft is het essentieel dat de wervels stevig genoeg zijn, maar deze gewenste stevigheid kan door verschillende oorzaken worden aangetast,
Een veel voorkomend probleem is botontkalking, ook wel osteoporose. Bij botontkalking is de botstofwisseling uit balans waardoor de botdichtheid aangetast wordt. Wanneer de botdichtheid terugloopt neemt de stevigheid van het bot af. Het gevaar van afnemende stevigheid is dat de ruggenwervel in kan zakken. Dit kun je voelen door hevige, lokale rugpijn die vaak plotseling ontstaat.
Behandeling
Bij ongeveer 75 procent van de ingezakte ruggenwervels herstelt de wervel zich binnen vier tot acht weken vanzelf. Je merkt dat dan de pijnklachten verminderen, maar tijdens de hevige pijnklachten kun je behandeld worden met pijnstillers en in sommige gevallen wordt er een korset aangemeten ter ondersteuning van de rug.
Er is dus ook een deel van deze patiënten bij wie de klachten niet vanzelf afnemen. Wanneer de pijn na acht weken nog net zo heftig is, is een andere behandeling vereist. Deze behandeling is percutane vertebroplastiek en houdt in dat er een beetje botcement wordt ingebracht. De stevigheid van de ingezakte wervel wordt door het ingespoten cement hersteld.