blog placeholder

Ik ben 32 en bij mij is Borderline geconstateerd,een nogal heftige persoonlijkheidsstoornis.

Ik ben geboren in 1978 in een gezin waar mijn ouders erg hard werkten.Ze waren zelden thuis en als ze thuis waren kregen we niet veel aandacht.Mijn ouders zijn min of meer gedwongen getrouwd.Mijn moeder kwam op straat te staan op haar 21e,haar moeder zette haar buiten en ze kon alleen bij mijn vader in trekken.Ikn die tijd was samenwonen taboe,dus trouweden ze.Voor de vorm kregen ze 2 kinderen,waarvan ik de oudste ben en mijn zwakbegaafde broertje de 2e.Het was niet dat we het heel slecht hadden of mishandeld werden,we werden vooral genegeerd.Mijn broertje kreeg de meeste aandacht,omdat hij geestelijk gehandicapt was en voor mij was er niets over.Ik ben niet bitter,het is gewoon een feit dat het zo is gegaan.Mijn ouders dachten dat ik mezelf wel kon redden en door de jaren heen lukte me dat ook wel.Ik heb geleerd mezelf te redden,maar emotioneel gezien was ik erg verwaarloosd.Mijn hele leven voelde ik me leeg,was ik op zoek naar iets,naar aandacht,liefde,wat dan ook om mijn leegte op te vullen.Op mijn 20e al kreeg ik de diagnose Borderline,maar ik wilde het niet weten,ik dacht ”Borderline?Ik ben niet gek!”,maar het heeft niks te maken met gek zijn.Het is een stoornis waar je niks aan kan doen.Ik bedoel,ik kan het verleden niet terug draaien,ik ben zo geworden door mijn ervaringen en mijn stoornis heeft zich ontwikkeld,heeft alle tijd en kans gehad zich te ontwikkelen.Nu ben ik 32,moeder,getrouwd,maar ik ben ook depressief.Na nog een uitvoerig onderzoek blijk ik nu dus Borderline te hebben.

 

Wat is Borderline?

 

Borderline is voor ieder mens anders,de ene persoon heeft er meer last van dan de andere en heeft sommige symptomen ook erger dan een ander.

 

Kenmerken van Borderline zijn:  

1. Onzekerheid of angst verlaten te worden,krampachtig vast houden aan mensen uit angst om alleen achter te blijven.

2. Impulsief en onvoorspelbaar gedrag:

Dit uit zich in verschillende symptomen: geldverspilling, veel wisselende seksuele contacten, misbruik van alcohol en drugs, roekeloos gedrag in het verkeer, vreetbuien en zelfbeschadiging.

3. Wisselende stemmingen:

 snel omslaan in humeur. Het ene moment kan er geen vuiltje aan de lucht zijn, het andere moment ben je depressief, verdrietig of boos.  

4. (Oncontroleerbare) Woede of agressie:

driftbuien,enorme woede uitbarstingen,oud Hollands compleet uit je stekker gaan (in mijn geval) 

5. Overdreven idealiseren van mensen of haten,zwart wit denken

Er is in dit geval geen tussen weg,je mag iemand en het volgende moment kun je die persoon ook afbreken

6. Een leeg gevoel:

 7. minderwaardigheidscomplex en de onzekerheid.

8. Suïcide(pogingen): De suïcide is één van de meest bekende en in het oogspringende kenmerken. Vaak is een suïcidepoging niet zozeer bedoeld om een einde aan het leven te maken, maar meer om een einde aan deze manier van leven te maken. Je wil nog wel leven, maar niet zo. Het is een roep om hulp.

9. Paranoïde ideeën en gedachten:In stresssituaties  

 Een Borderline patient heeft niet altijd al deze symptomen,maar wel een aantal.Als je zelf denkt dat je het hebt adviseer ik je naar een huisarts of Psycholoog te gaan.Wees niet bang of beschaamd,het kan je alleen maar op weg helpen.

Ik ben blj dat ik die stap heb gezet,ik ga nu naar een Psychiater en die gaat me helpen alles op orde te brengen,zodat ik ook een gelukkig leven kan leiden.