blog placeholder

Als ouder word je vaak onzeker en wil je je kind graag helpen om zich beter te voelen.

In dit artikel worden een aantal lastige babykwaaltjes en kinderziektes besproken met een korte utleg en tips om bijvoorbeeld de klachten te verzachten.

Vieze oogjes:

De eerste maanden van een baby zijn de traanbuisjes van een baby nog dicht, daarom kan viezigheid slecht weggespoeld worden. Hierdoor kunen ze snel ontstoken oogjes krijgen.Je kunt het beste afgekoeld gekookt water gebruiken. Met lauw water krijg je de viezigheid sneller weg. En let op! Van buiten naar binnen wrijven. (anders wrijf je het juist het oog in) Als je dit een aantal maal per dag doet, zal het met een aantal dagen over moeten zijn. Anders toch maar de dokter inlichten.

 

Luieruitslag:

De huid van de billetjes is erg dun en kwetsbaar. Luieruitslag kan komen door scherpe poep en urine. Maar het kan ook zijn dat uw baby niet tegen de luiers kan die u gebruikt of tegen de billendoekjes. Dit kan aan het parfum liggen. Als de luieruitslag vaak terugkomt kunt u misschien eens een ander merk kiezen. U kunt de plekjes insmeren met zinkzalf of zinkolie. Als de huid echt helemaal open is blijft de zalf daar vaak niet zitten. Er zijn poedertjes te verkrijgen, maar daar zit vaak weer parfum in. Een goede tip bij deze is, maizena. Maizena is een natuurlijk product wat vocht onttrekt. Dit helpt perfect bij droge billetjes. Zorg er wel voor dat je de gewone koopt, naturel. Dit middel wordt vaak door kinderdagverblijven gebruikt.   Als de billetjes alweer bijna normaal zijn kun je calendula erop smeren. Dit is een zalf die de huid helpt mooi te helen en is ook verzachtend, deze zalf is ook overal te krijgen en van verschillende merken.

 

Krampjes:

Elke baby heeft hier de eerste maanden weleens last van. Geeft u borstvoeding? Hou dan goed in de gaten wat u precies gegeten heeft. Als babies gulzig drinken krijgen ze ook snel last van krampjes, kijk goed wat u kind nodig heeft, er zijn vele verschillende flessen op de markt met allemaal andere ventielen, ook tussendoor boeren helpt goed tegen krampjes. Buikmassage kan ook heerlijk verzachtend zijn en stimuleerd de darmen. Je babie over je schoot op de buik leggen, met het buikje precies op een been wil ook weleens helpen. Dit geeft een drukpunt op de darmen en kan verlichting geven. Er zijn ook homeopatische druppeltjes verkrijgbaar die goed helpen. Heeft uw kind juist last van verstopping? Zorg dat het genoeg drinkt en eventueel tussendoor extra water krijgt, ook hiervoor zijn verschillende homeopatische middelen voor. Als je kind vaak last heeft van krampjes zijn er verschillende voedingen op de markt. Bijvoorbeeld koemelkvrije voeding. Let op, als u dit via de huisarts regelt kunt u een deel terug krijgen van de ziektenkostenverzekering.

 

Koorts:

Dit kan natuurlijk van alles betekenen. Wat u weet is dat er iets aan de hand is en dat het lichaampje aan het werk is, wat goed is want dan werkt het afweersysteem. Maar let op: – Babies onder de drie maanden horen geen koorts te hebben – U kind mag geen suffige indruk maken. – De koorts mag niet meer dan drie dagen boven de 39 graden komen. – Een kind mag niet heel slecht gaan drinken. – Let op kreunende geluidjes, dit is een alarm! – Als de koorts ineens heel hoog stijgt en niet wil zakken- Zijn deze genoemde dingen aan de hand bel dan direkt de huisarts!

 

Waterpokken:

Dit begint vaak met een verkoudheid, hangerig zijn. Daarna ontstaan er in rap tempo rode vlekjes die blaasjes worden. Iedereen weer dat dit vreselijk jeukt. Er zijn verschillende zalfjes en poedertjes te gebruiken hiervoor. Ook de dokter kan iets voorschrijven. Hou de blaasjes in de gaten of ze niet gaan ontsteken, ze kunnen werkelijk overal zitten, de mond, de geslachtsdelen, de oren. Na een aantal dagen drogen de blaasjes in. Calendula kan helpen bij het mooi helen van het huidje. Waterpokken is besmettelijk, en gevaarlijk voor jonge babies en hoogzwangere vrouwen die deze ziekte nooit gehad hebben, de babie kan dan geboren worden met de waterpokken. Verder hoeft het kindje naar de jeuk niet veel last te hebben en zelfs geen koorts, maar er kan wel hoge koorts bij komen kijken.

 

Vijfde ziekte:

Dit kun je herkenen aan vlekkerige, lichtrode uitslag op de wangen. De mondstreek is wit. Daarna komt er uitslag op de rest van het lijfje. De vlekjes zijn vaak branderig en jeuken. Kinderen kunnen gewrichtspijn ervaren. Pijnstillers kunnen helpen tegen de gewrichtspijn, maar ook tegen de pijn van de vlekjes. Er komt soms verhoging of lichte koorts. Ook deze kinderziekte is besmettelijk, maar gaat soms ongemerkt voorbij. Deze kan fataal zijn voor een ongeboren kindje als de moeder nog nooit met deze ziekte in aanraking is geweest.

 

Zesde ziekte:

In tegenstelling tot de vijfde ziekte krijgt het kind in dit geval eerst koorts, en dus niet erna. Deze koorts kan hoog oplopen. Na een aantal dagen verdwijnt de koorts en komen er rode vlekjes. Soms gaat de ze ziekte gepaard met oorontsteking of keelontsteking, maar ook deze zijn pas te merken nadat de koorts is verdwenen. Een pijnstillend middel kun je bij deze symptomen geven. Ook dit is een besmettelijke kinderziekte.

 

U moet altijd een huisarts raadplegen als u niet zeker bent van de soort kinderziekte en de mate van besmettelijkheid, vooral als uw kind naar opvang gaat. Ook de kinderdagverblijven en opvangen zelf hebben een grote kennis in de verschillende ziektes en kwaaltjes. Zij hebben GGD informatie liggen over elke ziekte, waarin duidelijke informatie staat over de ziekte en de incubatietijd en besmetting van de ziekte. In die gegevens van de GGD staat ook of aangeraden wordt of een kind wel of niet mag komen en waneer ze weer mogen komen.

En als uw kind een lusteloze of suffige indruk maakt trek dan meteen aan de bel! Een overbezorgde ouder kan nooit kwaad!