Veel mensen hebben wel een last van sombere gevoelens. Er wordt echter te snel gezegd dat je last hebt van een depressie. Er zijn namelijk grote verschillen te ontdekken tussen een dip en een depressie. Wanneer heb je een dipje en wanneer heb je een depressie?
Dipje
Iedereen heeft wel eens last van een dipje. Je zit dan wat minder lekker in je vel en je voelt je somber. Echter, vaak is een dipje na een korte tijd weer voorbij. Je hebt je accu opgeladen en je kunt er weer tegenaan.
Dipjes hangen vaak samen met een seizoen. Zo heb je een winterdip, dat veroorzaakt wordt door de korte, donkere dagen en het koude weer. Een grijze dag zorgt ervoor dat jij je grijs gaat voelen. Wat dan heel goed kan helpen is lichttherapie. Je stelt je dan bloot aan fel kunstlicht. Zonnebank kan hierbij ook helpen. Op deze manier vul je je dosis warmte en licht aan.
Een zomerdip komt ook voor, al zijn hier wel erg weinig gevallen van bekend. Dit komt voor bij mensen die waarde hechten aan dagelijks ritme en routine. Door de zomer raakt deze ritme in de war en vallen ze in een dip. Als je hier last van hebt, kun je het beste je routine aanhouden, zodat je niet in een “zwart gat” valt.
Depressie
Depressie, ook wel unipolaire stoornis genoemd, kenmerkt zich door sombere, pessimistische en lusteloze gevoelens. Depressieve mensen hebben een negatief zelfbeeld, hebben last van besluiteloosheid en concentratieproblemen. Ze zijn inactief, teruggetrokken en huilen vaak. Daarnaast hebben ze vaak veel klachten, zijn ze erg vermoeid en hebben ze weinig zin in seks. Depressieve mensen hebben vaak suïcidale gedachten of denken veel aan de dood.
Een depressie moet in ieder geval twee weken aanhouden met bijna iedere dag een gevoel van verminderd plezier of somberheid.
Een depressie behoort tot de klasse stemmingsstoornissen. Gerelateerde stemmingsstoornissen zijn een dysthyme stoornis, hypomanie, manie, cyclothyme stoornis en een manisch-depressieve stoornis.
De oorzaak van een depressie ligt bij biologische factoren, maar ook bij sociale en psychologische factoren. Een depressie die terugkeert wordt toegeschreven aan een zekere mate van erfelijkheid. Een depressie als gevolg van ingrijpende negatieve gebeurtenissen wordt toegeschreven aan sociale factoren. Daarnaast kunnen mensen zichzelf ook een depressie aanpraten.
Depressie kan behandeld worden met antidepressieve medicijnen. Dit heeft zeker effect, maar geven vaak bijwerkingen en je zit eraan vast. Een andere behandelingsmethode is therapie. Therapie blijkt erg goed te werken, er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken hiernaar gedaan. Je moet er wel energie en tijd insteken, maar uiteindelijk kun je het resultaat aan jezelf toeschrijven. Het effect zal daarom langer blijven hangen dan bij medicatie.
Zelftests
Als je twijfels hebt over of je last hebt van een dipje of een depressie, zijn er op internet talloze zelftests te vinden die je kunnen helpen bij het bepalen van een dipje of een depressie. Voor meer professionele advies of hulp kun je terecht bij verschillende instanties die hierin gespecialiseerd zijn.