blog placeholder

Wat is krentenbaard? Krentenbaard is een soort huiduitslag dat veroorzaakt wordt door een bacterie. De bacterien die krentenbaard veroorzaken kunnen via kleine beschadigingen de huid binnendringen. Een goede hygiene kan verspreiding van krentenbaard voorkomen.

Wat zijn de symptomen van krentenbaard? Je kind krijgt bultjes, die veranderen in blaasjes. Als de blaasjes kapot gaan komt er vloeistof uit. De blaasjes krijgen dan een gele korstje. Soms vormen de verschillende korstjes grotere gevormde plekken op de huid. Krentenbaard begint gewoonlijk in het gezicht, rond neus en mond, maar kan ook op andere plekken van het lichaam beginnen. De blaasjes en korstjes breiden zich meestal snel uit over de huid. Je kind kan koorts hebben, hangerig zijn en soms ook opgezette lymfeklieren hebben.  Het onderscheid tussen een koortslip en krentenbaard kan soms lastig zijn.

Krentenbaard is zeer besmettelijk. Als je kind aan de blaasjes krabt, kan hij door het vrijgekomen vocht aan zijn vingers zichzelf of anderen makkelijke besmetten. Heeft je kind krentenbaard, controleer dan ook de andere gezinsleden op mogelijke infectie.

Krentenbaard komt vooral voor bij kinderen tussen twee en twaalf jaar, vaak in het voorjaar en de zomer.

Ga als je denkt dat je kind krentenbaard heeft altijd naar d huisarts. Die kan een creme voorschrijven waarmee de blaasjes binnen twee dagen niet meer besmettelijk zijn. In ernstige gevallen kan de arts ook een antibioticakuur voorschrijven.

Zodra de blaasjes zijn ingedroogd, is krentenbaard niet meer besmettelijk. Met een speciale creme duurt dat 48 uur. Je kind mag gewoon naar school of kinderdagverblijf als het krentenbaard heeft. Alleen in uitzonderlijke situaties kan de GGD adviseren om school of de kinderdagverblijf pas weer te bezoeken als de blaasjes zijn ingedroogd.