Recepten voor fase 1
In de loop van de tijd zijn er steeds meer geraffineerde producten het menu van de mens binnengedrongen. Zaken als meel en suiker zijn een integraal onderdeel van het dagelijks eten geworden. Het Koolhydraatarm Dieet beschouwt deze producten als ‘vijanden van het lichaam’. En we kunnen ook heel goed zónder. Probleem is evenwel om de overstap te maken. Vooral in het begin van het Koolhydraatarm Dieet wordt rigoureus afgerekend met de overconsumptie van koolhydraten. Noodzakelijk! Om ervoor te zorgen dat het lichaam de vetvoorraad gaat verbranden, is de eerste fase van het Koolhydraatarm Dieet heel streng.
U mag niet meer dan 20 gram koolhydraten per dag eten. GEEN: suiker, fruit, brood, pasta’s, aardappelen, granen, alcohol. En de eerste weken ook liever geen noten en zaden. DRINKEN: liefst alleen water. GEEN thee, frisdranken of melk. Liever ook geen koffie (als toch, dan het best cafeïnevrij).
WEL: vlees, vis, echte boter, kaas, eieren en olie. Regelmaat is belangrijk. Zorg dat u op vaste tijden eet. Drie keer per dag een uitgebreide maaltijd, of vijf keer per dag een iets lichtere. Eet daarbij vooral afwisselend. Dan is het prima vol te houden. In het Koolhydraatarm Dieet mag u ongelofelijk veel eten (als het maar geen koolhydraten zijn). Het is dus heel goed mogelijk om lekker te variëren en de heerlijkste maaltijden samen te stellen.
Recept 1 – Omelet met spinazie
Nodig (voor 1 persoon):
- 2 eieren
- 4 plakjes ontbijtspek
- 50 gram verse spinazie
- kleine ui – in ringen
- teentje knoflook – geperst
- roomboter
- olijfolie
- peper en zout
Bereiding:
- Was de spinazie. Drogen en in grove stukken snijden.
- Eieren loskloppen. Peper en zout toevoegen.
- Flinke klont boter in de pan. Plakjes ontbijtspek lekker krokant bakken.
- Spek uit de pan nemen en op keukenpapier leggen.
- Wat olie in de pan bij de boter schenken. Hierin uienringen en knoflook glazig fruiten.
- Spinazie toevoegen en even meebakken.
- Nu eimengsel in de pan schenken en daar plakjes spek opleggen.
- Omelet bakken en na enige tijd omkeren.
Recept 2 – Slavariatie met chorizo
Nodig (voor 1 persoon):
- 200 gram sla (diverse soorten)
- 2 eieren
- stukje chorizo
- verse bieslook
- teentje knoflook – gesnipperd
- olijfolie
- peper en zout
Bereiding:
- Eieren hard koken en laten afkoelen. Sla schoonmaken en in grove stukken scheuren.
- Maak een dressing van olijfolie, fijngeknipte bieslook, knoflook, peper en zout.
- Chorizo en eieren in stukken snijden. Door sla mengen en afmaken met dressing.
Recept 3 – Varkenshaas ‘Italia’
Nodig (voor 1 persoon):
- varkenshaasje (ca. 200 gram)
- 6 zongedroogde tomaten
- Italiaanse kruiden (droog)
- klein uitje – gesnipperd
- 2 teentjes knoflook – geperst
- roomboter
- olijfolie
- peper en zout
- aluminiumfolie
Bereiding:
- Laat flink stuk roomboter smelten in een koekenpan. Scheut olijfolie erbij en goed heet laten worden.
- Varkenshaasje inwrijven met peper en zout. Aan alle kanten aanbraden op hoog vuur. Vuur temperen en nog ca 15 minuten zachtjes bakken. Uit pan nemen en – afgedekt met aluminiumfolie – in oven van ca. 75° Celsius plaatsen.
- In bakjus het gesnipperde uitje, uitgeperste knoflook, zongedroogde tomaatjes en 3 theelepels kruiden fruiten.
- Vlees serveren, overgoten met saus.
Recept 4 – Indisch varkensvlees
Nodig (voor 1 persoon):
- 100 gram varkenshaas
- stukje verse gemberwortel
- klein uitje – gesnipperd
- 2 teentjes knoflook – geperst
- roomboter
- olijfolie
- peper en zout
- 1 theelepel koenjit, ½ theelepel ketoembar, ¼ theelepel djahe, ¼ theelepel djinten – ketjap
Bereiding:
- Het vlees in stukjes snijden, in schaal leggen en vermengen met 3 eetlepels ketjap, een eetlepel olie, geraspte gemberwortel en geperste knoflook. Peper, zout, 1 theelepel koenjit, ½ theelepel ketoembar, ¼ theelepel djahe en ¼ theelepel djinten toevoegen.
- Goed doorroeren en minstens een uur laten staan.
- Af en toe omscheppen.
- Stuk boter en scheut olie in diepe braadpan of wok. Heet laten worden en gesnipperde ui snel fruiten.
- Vlees toevoegen en bakken.
- Als vlees goed aangebakken is, restant van marinade toevoegen en nog ongeveer een kwartier stoven.
- Als te droog is, water toevoegen.
Recept 5 – Gevulde komkommer
Nodig (voor 1 persoon):
- grote komkommer
- 2 tomaten
- klein uitje – gesnipperd
- 1 teentje knoflook – geperst
- 150 gram geraspte kaas (naar keuze)
- olijfolie
- peper en zout
- Italiaanse kruiden
- aluminiumfolie
Bereiding:
- De komkommer schillen en in 4 gelijke stukken snijden.
- Zorg voor een rechte onderkant en hol zoveel mogelijk uit.
- Tomaten ontvellen, pitjes verwijderen en in kleine stukjes snijden.
- Stukjes tomaat, ui, knoflook, kaas, peper, zout en Italiaanse kruiden in kom vermengen.
- Komkommers vullen met mengsel. Op top wat extra kaas.
- Aluminiumfolie (doffe zijde) bestrijken met olie. Op ovenrooster leggen en komkommers op plaatsen.
- 15 minuten in voorverwarmde oven van 200° Celsius. Laatste 3 minuten onder grill.
Recept 6 – Witte vis met tomaat en kruiden
Nodig (voor 1 persoon):
- 250 gram witte vis (kabeljauw, koolvis, heilbot)
- 1 grote tomaat – in plakken
- 1 grote ui – in ringen
- 1 teentje knoflook – in schijfjes
- olijfolie
- peper en zout
- verse kruiden naar keuze
- aluminiumfolie
Bereiding:
- Neem een groot stuk aluminiumfolie en bestrijk de doffe zijde ruim met olijfolie.
- Leg hierop het stuk vis en bestrooi dit ruim met zeezout en versgemalen peper.
- Plaats plakken tomaat, uienringen en knoflookschijfjes op en rond de vis.
- Bestrooi met verse kruiden. Bijvoorbeeld een ruime hoeveelheid dille. Maar u kunt ook kiezen voor tijm en/of basilicum.
- Vouw de folie dicht en leg het pakje ca. 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200° Celsius.
TIP! ‘s-Zomers ook perfect geschikt voor op de barbecue.