blog placeholder

Oppassen met suikers

We hoeven er geen doekjes om te winden: suiker is vijand nummer 1 voor het lichaam. Sterker nog: honderden studies bewijzen dat suiker geen enkele voedingskundige waarde heeft en gewoon schadelijk (of zelfs dodelijk, in het geval van diabetes) is voor de gezondheid. Als je dit weet dan zou een mogelijke reactie kunnen zijn om te kiezen voor een caloriearm dieet. De kans dat overgewicht daardoor blijvend wordt tegengegaan is echter klein. Calorieën tellen betekent namelijk nog niet dat er geen suiker of andere geraffineerde producten, die zorgen voor een verhoogde insulineaanmaak, worden gegeten. 

Het Koolhydraatarm dieet stelt voorop dat, in plaats van naar de hoeveelheid voedsel te kijken, er veel meer naar de samenstelling gekeken moet worden.

 Vetarm betekent dikwijls: rijk aan suiker

 Suiker is ‘de vriend van de voedingsindustrie’ De helft van de winkelrekken is ermee gevuld. Suiker, suiker en nog eens suiker: vetarme dieetkoekjes, roomijs, cake en taartjes, frisdranken en wit brood… het zit allemaal boordevol suiker. Het gevolg zien we steeds meer om ons heen. Er is een ware epidemie van zwaarlijvigheid en diabetes ontstaan, die alleen maar verder uitdijt. Ga de strijd aan met suiker!

Nu we weten hoe slecht suiker voor ons is, kunnen we ’ten strijde’ trekken. Veel zaken zijn heel eenvoudig:

  • Verwijder, om te beginnen, alle suiker en andere producten die suikerbevatten uit je keuken. Gebruik in plaats daarvan zoetstoffen die geen aspartaam bevatten. Deze zijn in korrelvorm verkrijgbaar voor het bakken en in tabletvorm voor drankjes. Het beste gebruikt u sucralose of sacharine.
  • Er bestaan suikervrije siropen, die voortreffelijk geschikt zijn om desserts en drankjes te zoeten.
  • Koop alternatieven voor vetarme, suikerrijke voedingsstoffen. Letdaarbij op een zo laag mogelijk koolhydraatgehalte. Tegenwoordig zijn er steeds meer van deze etenswaren te koop in natuurwinkels, maar zeker ook in supermarkten.
  • Controleer voedingslabels op suikers. Let vooral op de verborgensuikers. Deze komen meestal voor in de vorm van honing, siroop, sucrose, fructose en dextrose.
  • Als u gaat winkelen, blijf dan – zo mogelijk – aan de randen van de winkel. Bijna alle winkels plaatsen hun junkfood en bewerkte producten namelijk in het midden.
  • Vermijd kauwgom en snoepjes, maar ook producten als – bijvoorbeeld -hoestsiroop, die suiker bevatten.

Op zoek naar verborgen suikers

De aanbevolen, dagelijkse hoeveelheid koolhydraten is, volgens regeringen en voedingsdeskundigen, 300 gram per dag. Daar maken suikers tegenwoordig meer dan 60% deel van uit. En dat gebeurt vaak zonder dat we het merken. Zelfs zogenaamde gezonde vetarme snacks zitten boordevol (dikmakende) suikers, zoals (we nemen als voorbeeld een willekeurig etiket): suiker, haver, dextrose, tarwevlokken, rijst, gedroogde limoen, sojabonen, fructose, maïssiroop, gedeeltelijk gehydreerde pinda- en sojaolie (industrieel bewerkte vetten), magere melk, amandelen, mout, sorbitol en smaakstoffen.

Kijkt u nog eens een keer! Dit staat op het etiket van een zogenaamde ‘gezondheidsreep’. Je denkt ‘gezond’ te eten, maar krijgt ongewild enorm veel suikers binnen. Laat u niet bedotten! Eenvoudig, door etiketten goed te lezen! De producenten zijn immers verplicht om de ingrediënten (in grammen) op het etiket te vermelden. Het is nodig! In het geval van onze ‘gezondheidsreep’ aten we gewoon suikers en bewerkte vetten in een aantrekkelijk papiertje.

En… let dus vooral op ‘verborgen’ suikers zoals honing, dextrose, fructose, maïssiroop, sorbitol, vruchtensapconcentraat, galactose, lactose, polidextrose, minnitol, sorbitol en xylitol.

Tot slot

Het echte gezonde voedsel, is dat wat u zelf bereidt uit verse producten. Wilt u een snack waar u vlug weer energie van krijgt? Neem dan een stukje kaas, een appel, of een handvol noten. Daarmee bent u vele malen beter af dan met een gesuikerde, vette, overbewerkte ’tijdbom’ in een aantrekkelijk papiertje.