Koolhydraat Evenwicht. Als er gesproken wordt over gewichtsbeheersing, komt meestal alleen het beperken van vet aan de orde. Koolhydraten worden vaak vergeten. Toch is hetde beste oplossing om een goed evenwicht te vinden tussen goede vetten en goede koolhydraten. Ofwel: minder verzadigd vet, alleen ‘goede’ koolhydraten, meer vezels, veel drinken en regelmatig bewegen. Uiteindelijk zullen we hierin het evenwicht moeten vinden voor onze totale energiebehoefte.
Evenwicht is een belangrijk woord binnen het Koolhydraatarm dieet. Wie zijn leven en eetgewoontes in evenwicht heeft, leeft absoluut gezonder.
Drempelwaarde
Ook koolhydraatverbruik kent zijn evenwicht. Om dat evenwicht te bereiken, kan voor iedere individuele persoon een drempelwaarde van het koolhydraatverbruik worden vastgesteld. Komt men onder deze drempel, dan zal het lichaam vet gaan verbranden en verliest u gewicht. Erboven zal gewichtstoename optreden en logischerwijze zal het gewicht behouden blijven als er evenveel koolhydraten gegeten worden als de waarde van de drempel.
We noemen deze waarde het KE (= Koolhydraat Evenwicht).
Zó bepaalt u uw KE
Het bepalen van uw Koolhydraat Evenwicht kunt u eenvoudig zelf. Ideaal moment daarvoor is, als u – eenmaal op uw streefgewicht – in de fase van gewichtsbehoud terecht bent gekomen. Meer of minder eten uit zich dan meteen in aankomen of afvallen. Houdt u dat een paar dagen in de gaten en… u kent uw KE.
Stel: u bent op uw streefgewicht en u eet 50 gram koolhydraten per dag. Verliest u daarbij gewicht, verhoog uw koolhydraatverbruik dan met 5 gram per dag en herhaal dit totdat u merkt dat u opnieuw in gewicht aankomt.
Verminder dan het koolhydraatverbruik nog één keer met 5 gram. Uw totale koolhydraatverbruik op dat moment is dan uw drempelwaarde. Ofwel: uw KE.