Goede en slechte vetten. Vetten in een dieetplan? Het zijn veelgehoorde – en ook wel logische – reacties van mensen die horen dat het Koolhydraatarm dieet in principe vetten toestaat en vooral koolhydraten uit het menu verbant. Het is met name logisch omdat we jarenlang zijn geconfronteerd met bijna een ‘verbod’ op vet in diverse diëten.
En dan is er nu het Koolhydraatarm dieet dat het eten van vetten in een koolhydraatarm dieet aanraadt. Waarbij we meteen wel voorop willen stellen dat het absoluut niet goed is om nu maar lukraak vet te gaan eten. Met sommige vetten blijft het gewoon enorm oppassen. Dat zijn met name de vetten die niet worden afgebroken door het lichaam en daardoor de kans op hartaanvallen of -ziektes verhogen.
Vermijd bewerkte vetten
Onder bewerkte vetten verstaan we de zogenaamde geharde oliën. Deze vinden we vooral terug in margarine, smeerboter en de meeste bewerkte producten, zoals koekjes en snacks. Het harden van vetten is een proces waarbij vloeibare oliën in vaste toestand worden gebracht. Dat wordt vooral gedaan om de levensduur van de olie (en van alle producten die deze olie bevatten) te verlengen en daardoor de smaak te verbeteren.
Tegenwoordig zijn er margarines op de markt zonder geharde oliën. Toch moeten we ook daarmee oppassen. Meestal bevatten ze namelijk toch nog een minimale hoeveelheid van dergelijke oliën. Kijk dus heel goed op de verpakking. Deze vetten moeten namelijk absoluut vermeden worden.
Wel natuurlijke vetten
Omdat het Koolhydraatarm dieet gebaseerd is op natuurlijke producten, wordt aangeraden om echte boter te verkiezen boven margarine. Andere goede keuzes zijn onder andere olijven en olijfolie, avocado, zonnebloempitten en zonnebloemolie. Ook vette vis zoals zalm, sardines en makreel mag gegeten worden. Hazelnootolie geeft een lekkere smaak aan dressings voor salade. Maïsolie is aanvaardbaar maar niet zo goed als de andere, hiervoor vermelde oliën en vetten.
Overdaad schaadt altijd!
Eén van de grote voordelen van het Koolhydraatarm dieet ten opzichte van veel diëten is dat het is toegestaan om vetten te eten. Toch is het belangrijk om een aantal zaken in de gaten te houden. Zo is het beter om vooral vetten uit vis, noten, zaden en oliën te halen. Deze hebben namelijk een gunstig effect op uw lichaam. Vlees eten mag, maar kiest u dan voor mager vlees zoals kip, kalkoen, konijn, mager rundvlees, enzovoorts. Het kan absoluut geen kwaad om af en toe een lekkere steak of spek te bakken zolang het maar geen dagelijkse gewoonte wordt. Overdaad schaadt altijd… Dat geldt voor alles, dus ook hier.