blog placeholder

Plateaus en hoe ze te overwinnen

Er is niemand die hier beweert dat afvallen met een koolhydraatarm dieet een eenvoudige opgave is. Iedereen zal in de diverse fases van het dieet geconfronteerd worden met tegenslagen. Dat zijn vooral de momenten waarop de weegschaal dagen achtereen hetzelfde gewicht laat zien. Ofwel: ondanks dat u uzelf streng aan het koolhydraatvrije dieet houdt, valt u toch niet af.

Geen paniek!

De momenten van stilstand vormen geen aanleiding tot paniek. Ze geven aan dat u op een bepaald niveau binnen het koolhydraatarm dieet bent aangekomen. Dat moment – een periode waarin u (tijdelijk) niet meer afvalt – noemen we een (eveneens tijdelijk) plateau. Een normaal verschijnsel dus. Meestal treedt dit voor het eerst op na zo’n 4 à 5 weken. Zijn die weken voor u al voorbij – en bent u weliswaar in centimeters afgevallen maar nog niet in gewicht – dat zit u nog niet op het betreffende plateau. Nog even geduld dus.

Ga na… Doet u het wel goed? Aan het begin van het koolhydraatarm dieet is het het beste om AL uw eetgewoontes eens op een rijtje te zetten. Om te beginnen, natuurlijk, wat u eet. Maar gaat u voor uzelf ook eens na wanneer u eet, hoeveel en wat u – naast uw gewone maaltijden – nog méér eet aan tussendoortjes zoals koekjes en chocolade. Vraag uzelf ook even af hoeveel water u dagelijks drinkt. Het is uiteraard belangrijk dat u hierbij volstrekt eerlijk bent naar uzelf toe. U heeft er natuurlijk niets aan als u uzelf voor de gek houdt. Elke verkeerde gram is er één en u zult er genadeloos mee geconfronteerd worden. Heel nauwkeurig meten!

Mogelijk dat uw lichaam slechts heel kleine hoeveelheden koolhydraten nodig heeft om op een plateau terecht te komen en te blijven. Let dan vooral heel scherp op wat u eet. Wees heel streng op uzelf met wat u eet en houd dat minstens twee weken vol. Noteer in die periode echt alles wat u eet. Het zal u daarbij verbazen hoeveel gram extra koolhydraten u toch nog binnenkrijgt, zonder dat u het weet. 

Drinken!

Zeker weten dat u absoluut niet meer heeft gegeten dan mag? Echt alles bij elkaar opgeteld? Ook die verborgen koolhydraten die onder meer zitten in lever, eieren en slagroom? Kijkt u dan eens naar de hoeveelheid water die u drinkt. Is dat wel genoeg? Zorg in elk geval dat u dagelijks minstens zo’n 2 liter water drinkt PLUS een kwart liter per pond gewicht dat u nog teveel weegt boven uw streefgewicht.

LET OP! Dit geldt alleen voor water. Dus niet voor thee, koffie of dieetdrankjes. Die mág u drinken maar ze tellen niet mee in de totale, dagelijkse hoeveelheid water.

Controle

  • U eet minder dan 20 gram koolhydraten per dag
  • U drinkt genoeg water
  • U speelt niet vals

Dan past u het koolhydraatarm dieet goed toe.

Blijft u toch op een plateau steken, dan is er wat anders aan de hand. Waarschijnlijk eet u van een bepaald (bewerkt) voedingsmiddel te veel of te weinig.

Eten dat gewichtsverlies tegenhoudt

Bewerkte voedingsmiddelen zijn in principe de grootste vijanden van het Koolhydraatarm dieet. Ze bevatten vaak bepaalde toevoegingen waarop sommige mensen meteen (verkeerd) reageren. Het zou ons te ver voeren om hier een complete lijst van deze producten te geven. Let u in elk geval op met dieetdrankjes, kaas, gezouten pinda’s, koffie en alcohol.

Denkt u dat u van een bepaald product te veel eet, stopt u dan gedurende 1 of 2 weken met eten van dat product (maar ga ondertussen wel heel strikt door met het koolhydraatarm dieet). Gaat u weer afvallen, dan weet u waar het aan ligt. Eet u dat product dan voorlopig niet meer. En… u bent op weg naar het volgende plateau.