blog placeholder

Zoals reeds beschreven in mijn vorig artikel is het koken voor personen met een allergie voor eieren nog niet zo heel simpel. Eieren worden in veel meer voedingsmiddelen gebruikt dan de meeste mensen denken. Daarom zal ik in dit artikel en volgende artikels een aantal recepten neerschrijven waar u dadelijk mee aan de slag kan. Een evenwichtige voeding is namelijk iets dat we onze kinderen niet willen ontzeggen.

De tips nog eens op een rijtje …

Alles vers maken is nog steeds het meest veilige.

We vragen beter 10 x teveel de ingrediënten, dan 1 x te weinig.

Lees elk winkelbezoek opnieuw de ingrediëntenlijst na. Fabrikanten wijzigen hun ingrediënten meer dan je denkt.

Recept 1 : Koninginnehapje met frietjes en koude groenten

https://www.foobie.nl/images/thumbs/4120626daacb0abded6b2f52f1600977.png

Ingrediënten voor 4 personen

*  1 braadkip

*   0,5 kg gehakt (zorg ervoor dat er geen ei onder zit, vraag na bij de beenhouwer)

*   klein bakje verse champignons

*   1 liter melk

*    bakboter

*   bloem

*   3 preistengels, 1 selderbos en 6 worteltjes

*   4 tomaten

*   krop sla

*   frietjes (vers of diepvries)

Werkwijze

We maken onze prei, selder en worteltjes schoon en snijden ze in fijne stukjes. We wassen ze en doen ze in een grote kookpot. Hierbij doen we onze braadkip en we zetten alles onder water.

Zorg dat het water aan de kook geraakt en laat een aantal uren rustig verder pruttelen tot de kip volledig gaar is. Je kan het deze kookpot ook 's avonds opzetten. Een uur en een half goed laten koken en dan een volledige nacht laten rusten met het deksel erop. Dan is de kip 's ochtends ook volledig gaar.

Haal de kip uit de kookpot. In de kookpot heb je nu verse kippensoep met groentjes. Deze kan je in de vriezer doen of opzij zetten om dadelijk op te eten.Je moet nog wel bijkruiden met peper en zout en eventueel naar believen een laurierblad of twee.

Voor we  beginnen aan onze eigenlijke vidée moeten we de braadkip ontbenen en ontvellen. Je houdt het zuiver kippenvlees opzij voor in de vidée.

Het gehakt gaan we eerst bereiden. We kruiden met peper en zout en doen er een klein beetje paneermeel op. Maal alles onder elkaar. Als het gehakt uit elkaar valt moet je er meer paneermeel onderdoen. Van dit gehakt gaan we kleine balletjes rollen. We doen deze balletjes in een kookpotje. Zet ze onder water en kook er eerst af. Hou dit kookvocht nog bij.

Maak de champignons proper en snij ze in kleine stukjes.

We nemen een grote kookpot en doen hier een grote hoeveelheid bakboter in. Laat deze smelten en haal dan de kookpot van het vuur. Neem een klopper. Beetje bij beetje voeg je bloem bij de gesmolten boter tot je een mooie roux hebt. Zorg dat je geen losse bloem hebt liggen, dat echt alle bloem is opgenomen door de boter. De boter mag een stevige klonter geworden zijn.

Zet de kookpot terug op het vuur. Onder constant roeren met de klopper voeg je nu de liter melk toe.

Blijf continu roeren om geen klontervorming te krijgen en dit tot je een stevige saus hebt. We kruiden af met peper, zout en muskaatnoot. Denk eraan dat vidée de neiging heeft flauw te smaken dus je mag goed kruiden.

Voeg nu de kip in stukjes toe, de balletjes en de champignons. Roer goed door tot alles goed warm is. Als je de saus nu te stevig zou vinden kan je aanlengen met het kookvocht van de balletjes. Het overtollige kookvocht kan je in ijsblokjesvormen invriezen om later als bouillinblokjes in andere soepen te gebruiken. De bouillinblokjes in de winkel bevatten namelijk dikwijls eieren.

Voor het koekje kan je bladerdeeg van Herta gaan halen. De kant en klare koekjes kan je gebruiken als er geen eieren in zitten. Lees hiervoor goed de ingrediëntenlijst op de doos.

We snijden en wassen onze sla en tomaten. Bakken onze frietjes en voila… Een vidée met frietjes en koude groenten. Als pluspunt heb je er kippensoep en vleesbouillonblokjes bij.

Smakelijk eten !