blog placeholder

Een Pneumothorax oftewel een klaplong komt steeds vaker voor bij mensen. Maar wat kun je eraan doen en hoe krijg je het?

Wat is een klaplong?
Om het heel simpel te houden: er komt op één of andere manier een gaatje in je long, waardoor er lucht in je borstholte komt en je long qua volume afneemt. Dit noemt men een klaplong.

Wie krijgen het?
Niet om nu mensen bang te maken, maar lange, dunne mensen maken enorm veel kans op een spontane klaplong. Er is ook een klaplong met een reden (bijvoorbeeld een ongeluk), maar dit wordt vaak een ingeklapte long genoemd.

Wat kun je er aan doen?
Je kunt een klaplong op geen enkele manier voorkomen. Wanneer je een klaplong hebt kunnen er verschillende dingen worden gedaan.

1) Er wordt een drain aangesloten. Dit is de meest voor de hand liggende optie, zeker voor als je pas je eerste klaplong hebt. Er wordt dan een gat gemaakt in je ribbenkast (met, maar soms ook zonder plaatselijke verdoving) waarna er een buis (een drain) in je lichaam wordt geplaatst. Door deze drain moet uiteindelijk de lucht ontsnappen zodat de long zich weer kan ontplooien.
2) Plakken (1). Je kunt je long laten plakken, maar dit gebeurd vaak pas wanneer je toestand erg heftig is of wanneer het voor de tweede/derde/vierde/etc. keer gebeurd. Wanneer ze je long gaan plakken spuiten ze kalkpoeder via de drain je lichaam in. Je lichaam maakt dan antistoffen aan tegen deze indringer, waardoor de long gaat werken en zich gaat hechten aan de borstwand. Ze noemen dit plakken.
3) Plakken (2). Je kunt je long laten plakken, maar dit gebeurd vaak pas wanneer je toestand erg heftig is of wanneer het voor de tweede/derde/vierde/etc. keer gebeurd. Er is ook nog een andere mogelijkheid om je long te “plakken”: een kijkoperatie. Bij de operatie (VATS genoemd) maken ze drie gaten in je lichaam waarin ze evt. bullea’s (zwakke plekken van je long) verwijderen en vastnieten en de rest van je long scrubben. Dit houdt in dat ze de long kapot maken (laten bloeden zegmaar) zodat de long zich aan de borstwand gaat hechten. Ook dit wordt plakken genoemd.