Inleiding
Het KISS syndroom (Kopgewrichten Invloed bij Stoornissen in de Symmetrie) is een afwijking van de bovenste nekwervels welke is ontstaan tijdens de bevalling of na de geboorte. Dit kan veroorzaakt worden door tang- of pompverlossing, te snelle bevalling, te lange bevalling of door een val op het achterhoofd.
Wanneer hier niets aan wordt gedaan, kunnen op de lange termijn diverse symptomen en problemen de kop op steken. Het kind heeft moeite met motoriek, komt lomp over, moeite met concentratie, moeite met evenwicht, vertoont druk gedrag, veel hoofdpijn, moeite met stilzitten, het kind kan adhd-gedrag tonen. Een Duitse arts beweert zelfs dat 60% van de ADHD patienten als baby het KISS syndroom heeft doorgemaakt.
Het vervelende is dat het syndroom nog vaak onderschat en/of ontkent wordt door diverse artsen waardoor je vaak van het kastje naar de muur wordt gestuurd en je je vaak niet serieus genomen voelt.
- U heeft nu eenmaal een huilbaby daar moet u even doorheen
- U bent zelf nogal gespannen en de baby voelt die spanning waardoor het zoveel huilt
- u geeft het kind teveel aandacht, het kan geen kwaad om het even te laten huilen
Toch vreemd dat een niet bestaand syndroom zoveel problemen kan veroorzaken en zo makkelijk is te behandelen.
Kenmerken
Onderstaande kenmerken kunnen duiden op het kiss syndroom
- Scheve dwangstand van hoofd, nek en romp, hoofd achterover getrokken
- Overstrekken hoofd-nek-romp
- Ligt niet graag op de buik
- Kleertjes over het hoofd trekken geeft heftige reacties
- Slechte hoofdbalans, heffen hoofd is moeilijk en zwak en totale motoriekontwikkeling verloopt vertraagd
- Eenzijdige slaaphouding, waardoor scheve schedel zich ontwikkelt
- Schedelasymmetrie, achterhoofd en voorhoofd
- Toenemende scheve houding van de romp, de scoliose
- Asymmetrisch bewegen van de romp, armen en benen
- Ontwikkelingsproblemen van de heupgewrichten, meestal eenzijdig
- Afwijking in de voetenstand door asymmetrische spierfuncties
- Slaapstoornissen, veel en hoog huilen, oververmoeidheid
- Prikkelbaar, driftig en onrustig
- Aan het haar of oor trekken op één plek haarplukken
- Erg gevoelig nekje
- Koude handjes en voetjes
- Lichte, niet te verklaren wisselingen in lichaamstemperatuur
- Slikklachten, kwijlen
- Kuchen zonder verkouden te zijn
- Bij oppakken schiet kindje in overstrekkingspatroon en wil derhalve niet graag opgepakt of geknuffeld worden, kind kan niet hechten
- Handjes in vuistjes gespannen
Deze kenmerken kunnen ook andere oorzaken hebben waardoor dus altijd een deskundige geraadpleegd dient te worden. Aangezien een verwijzing door een huisarts naar de manueel therapeut niet meer nodig is en sommige huisartsen het syndroom niet erkennen, is het raadzaam direct een afspraak te maken bij een in KISS gespecialiseerde manueel therapeut.
Behandeling
Indien uw kind 1 of meerdere van bovenstaande kenmerken heeft, is het raadzaam uw kind te laten onderzoeken door een gespecialiseerde manueel therapeut. Een manueel therapeut klinkt heel eng in combinatie met baby’s maar de therapeuten zijn zo gespecialiseert in het behandelen van baby’s dat het echt de moeite waard is.
De (nek)werveltjes en staartbeen van de baby worden door voorzichtige en aangepaste manuele therapie beetje bij beetje recht gezet.
Al na de eerste behandeling merk je het verschil. Het kind slaapt beter, ligt meer ontspannen, huilt minder en laat zich veel makkelijker knuffelen of oppakken.
Na de therapie
Laat uw kind de eerste 4 levensjaren minstens één keer per halfjaar controleren om er zeker van te zijn dat alles goed blijft zitten. Na de therapie is de kans namelijk groot dat een lichte asymetrie in de nek blijft bestaan. Indien daar niets meer mee gedaan wordt, kunnen er op de lange termijn verschillende problemen de kop op steken. Problemen met leren, slechte motoriek, onrust, zelfs adhd-klachten kunnen voorkomen, hoofdpijn, scheve rug dus rugklachten, evenwichtsproblemen, laat lopen, lomp overkomen.
Naar de basisschool
Als uw kind 4 jaar wordt en voor het eerst naar school gaat, is het raadzaam om vooraf een bezoek te brengen aan de manueel therapeut en dit iedere drie maanden te herhalen. De overgang van het vrijspelen naar het verplichte stilzitten en opdrachten doen op school kan er namelijk voor zorgen dat zelfs een lichte afwijking in de wervelkolom de vooruitgang van het kind zeer kan hinderen en zelfs beperken. Kinderen kunnen zelfs door hun beperkingen een negatief zelfbeeld krijgen of juist heel stoer en overduidelijk aanwezig willen zijn om hun beperkingen en lompigheid te verbloemen.
Als uw kind ook op de basisschool nog last heeft van symptomen die voortkomen uit het KISS-syndroom, spreekt men van het KIDD-syndroom ( Kopgewrichten Invloed bij Dyspraxie en Dysgnosie).
- Dyspraxie is een stoornis bij het goed verwerken van informatie wat leid tot problemen bij motoriek.
- Dysgnosie is een stoornis in de kennisontwikkeling.
Maar zoals gezegd kunnen door tijdige therapie en voldoende controle veel van de problemen verminderd worden of zelfs helemaal verdwijnen.