blog placeholder

Ontsteking van het slijmvlies in de keelholte of van de keelamandelen. DIt kan zowel door een virus als door een bacterie worden veroorzaakt.

Wat zijn de symptomen- Keelpijn, soms gepaard met koorts. De keel is rood, gezwollen en voelt droog aan. Slikken is vaak pijnlijk en lastig. Je kind kan daarnaast ook hees zijn. Soms zijn de lymfeklieren in de hals een beetje opgezet.

Behandeling- Geef je kind koude drankjes te drinken, waterijsjes en keelsnoepjes om op te zuigen. Daardoor blijft de keelholte vochtig. Geef eventueel een pijnstiller op basis van paracetamol (geen aspirine) Oudere kinderen kun je laten gorgelen met een zoutoplossing (een theelepeltje zout in een glas lauwwarm water) Minder vies is een gorgeldrankje dat je koopt bij de drogist.

Keelontsteking komt bij alle leeftijden voor, maar relatief vaak bij kinderen tussen de vijf en tien jaar. Een keelonsteking gaat meestal na een dag of vijf vanzelf over.

Wanneer naar de dokter- Als de keelpijn gepaard gaat met hoge koorts, als je kind erg veel last heeft van zijn keel, moeite heeft met slikken of ademhalen, zich erg ziek voelt, kwijlt of als de klachten langer dan twee weken aanhouden, ga dan altijd naar de huisarts.

Andere oorzaken- Keelonsteking kan het gevolg zijn van ontstoken amandelen of de voorbode van de ziekte van pfeiffer, griep of roodvonk. Keelpijn kan ook het gevolg zijn van overbelasting van de stembanden, bijvoorbeeld als je kind vaak en hard heeft geschreeuwd of gezongen.

Knippen van amandelen- In tegenstelling tot voorgaande jaren zijn KNO artsen tegenwoordig terughoudend ten aanzien van het knippen van de amandelen. Pas bij vaker dan drie keer per jaar ontstoken keelamandelen wordt overgegaan tot een operatie.