Een keelontsteking, iedereen die het gehad heeft weet wel wat het is. Hoge koorts, zelfs speeksel inslikken wordt een pijnlijke zaak. Vaak zijn kinderen het slachtoffer, maar ook volwassenen kunnen natuurlijk een angina krijgen.
Wat is het?
Zoals het woord het zegt is een keelonsteking een ontsteking ter hoogte van de keel. Er zijn verschillende soorten keelontstekingen, we spreken van de rode angina en de witte angina. Deze benamingen wijzen op de kleur die de keel heeft bij de ontsteking.
In beide gevallen gaat de ontsteking gepaard met hevige keelpijn (een evidentie natuurlijk), die zelfs gewoon speeksel doorslikken tot een zeer pijnlijke zaak maakt. Ook koorts en hevige hoofdpijn zijn mogelijke gevolgen van een angina.
We maken daarbij ook het onderscheid tussen een virale angina en een bacteriële angina. Dit onderscheid is belangrijker dan het onderscheid tussen de rode en witte angina. De behandeling van een virale angina is namelijk anders dan de behandeling van een bacteriële angina. Een bacteriële infectie is vaak ook veel ernstiger dan een virale. Een bacteriële infectie kan tot complicaties leiden.
Behandeling
De behandeling is vooral gericht op de symptomen, namelijk de koorts en de pijn die komt kijken bij een angina. Meestal kan dit door een geneesmiddel, eventueel te combineren met een ontsmettingsmiddel voor de keel.
Als het een bacteriële infectie betreft kan men wel antibiotica voorschrijven uit vrees voor de mogelijke complicaties. Zoals u weet dient u de antibiotica volledig op te nemen, dus de hele behandeling te volgen en niet vroegtijdig stop te zetten. Anders kunnen bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica zich ontwikkelen.
Besmetting
Keelonstekingen worden vooral overgedragen door direct contact en speeksel. Bij een bacteriële infectie is de besemettingsperiode wel korter dan bij een virale infectie. De meest geldende voorzorgmaatregelen, zoals handen wassen, contact vermijden, etc kunnen hier worden genomen.