blog placeholder

Ineens is het daar, je staat te trillen op je benen, bepaalde lichaamsdelen doen dingen die je voor onmogelijk zou hebben gehouden wanneer je dit niet meegemaakt zou hebben. De allerkleinste zenuwen en spiertjes in het gezicht geven tintelingen en trillingen (je lippen voelen vreemd, je oogspier trekt), je krijgt het benauwd, het enige wat je wilt is VLUCHTEN, maar waar naartoe? Hoe vlucht je voor dit onaangename gevoel. In dit artikel zal ik op basis van mijn persoonlijke ervaring tips en adviezen geven hoe ik Angst heb toegelaten in mijn leven en het een plekje heb kunnen geven waardoor ik weer volledig kan functioneren in de samenleving.

Wat is Angst en wat is een Angststoornis?

Angst is niets meer en niets minder dan een reactie van het lichaam en de geest op komend gevaar. Denk bijvoorbeeld aan de reactie van je lichaam wanneer iemand je plots laat schrikken.

We spreken van een Angststoornis wanneer iemand dit onaangename gevoel ervaart op een moment dat daar geen enkele aanwezige oorzaak of reden voor is. Out of the blue maakt het lichaam zich klaar ter voorbereiding op een dreigende situatie.

Symptomen en lichamelijke reactie(s)

  • Ademnood (door een diepere en snelle ademhaling gaat je hyperventileren)
  • Hartkloppingen (door de hyperventilatie)
  • Duizeligheid (door de hyperventilatie)
  • Druk op de borst (door de hyperventilatie)
  • Trillen, beven en zweten als gevolg van spierspanning in het lichaam want je gaat lichamelijk een topsport prestatie neerzetten.

Omdat Angst een reactie is van het lichaam op een “dreigende” situatie maakt je lichaam zich dus volledig klaar voor de het actiemoment dat moet gaan komen. Zoals je weet heeft het lichaam zuurstof nodig om in actie te komen en te blijven waardoor het hyperventilatieproces tot stand komt. Het lichaam bouwt nu ook een grote hoeveelheid adrenaline op. Adrenaline kan nuttig zijn in serieuze vecht- en vluchtreacties, maar ik heb het hier over Angst waar geen aanwezige oorzaak of reden voor is. In dit geval zorgt de adrenaline voor hyperventilatie. Het lijkt een vicieuze cirkel waar geen einde aankomt.

Zijn angst, paniek en hyperventilatie hetzelfde?

Nee, hoewel ik mij heel goed kan voorstellen dat men dit denkt gezien het feit hyperventileren een onderdeel is of kan zijn bij Angst en Paniek. De verschijnselen zijn hetzelfde, maar het verschil zit hem in de oorzaak. Hyperventilatie heeft een te diepe en te snelle ademhaling als oorzaak. Een angst-en paniekstoornis wordt veroorzaakt door een tekort aan Serotonine.

Wat is Serotonine?

Serotonine is een stofje in de hersenen die voor een heleboel zaken verantwoordelijk is. Het bepaalt je stemming, eetlust, seksuele activiteit, zelfvertrouwen enzovoorts. Het is dus duidelijk dat dit stofje heel belangrijk is voor het lichaam. Omdat hierover veel ingewikkelde materie over beschikbaar is op internet zal ik hier verder niet op in gaan.

De oorzaken van Angst

Hier kun je dagen, weken, maanden en jaren over nadenken. De psycholoog zegt het één de art zegt het ander en zelfs je omgeving laat er zo nu en dan hele theorieën op los. Uiteraard is dit allemaal goed bedoeld. Iedereen ziet je liever weer “normaal”. Termen als “het zit gewoon tussen je oren” doen pijn, want het zit niet gewoon tussen je oren. Er is dus een probleem met het stofje serotonine, dat staat inmiddels als een paal boven water. Hoe dit is gekomen kan tal van oorzaken hebben. Psychologen gaan wroeten in je verleden en ja hoor we vinden echt wel een oorzaak, dan wel oorzaken die er mogelijk toe hebben bijgedragen dat je een angststoornis hebt ontwikkeld. Geweldig nieuws, maar die gebeurtenis(sen) hebben velen van ons al achter zich gelaten. We horen liever hoe het over gaat, hoe we hier mee om moeten gaan.

Medicatie, is het nodig?

In mijn geval zeker wel. Ik had altijd de instelling dat ik liever geen medicatie wilde, voor wat dan ook. Hoofdpijn ging vanzelf wel over etc, etc. Laat ik voorop stellen dat ik nu ruim 7 jaar leef met een angststoornis. Alvorens ik ben overgegaan tot het accepteren dat de medicatie noodzakelijk voor mij was heb ik vele andere wegen bewandeld. Ademhalingstherapie, gesprekken met een psychologe, homeopathie (één van de beste in Nederland), Reiki, yoga en Tai Chi en zelfs een prijzige training van 2 dagen bij een zeer bekend persoon in de Angstwereld.. Ik zal zeker niet beweren dat dit geen enkele hulp heeft geboden, maar het was onvoldoende om enigszins fatsoenlijk zelfstandig te kunnen functioneren. In 2 jaar tijd was ik inmiddels 20 kilo afgevallen van de angst die ik in heftige mate had. Ik was het allemaal meer dan zat. Voor mijn angsten begonnen was ik altijd “haantje de voorste”, de term Angst was mij niet bekend, het kwam niet voor in mijn vocabulaire en nu ineens overheerste het in mijn dagelijkse leven. Ik besloot naar de huisarts te gaan en na een goed gesprek besloten we samen te starten met medicatie. Ik kreeg Zoloft voorgeschreven, maar er zijn natuurlijk tal van andere soorten medicatie. Hierover kan ik natuurlijk geen advies uitbrengen, want ik ben geen arts.

Wat is en wat doet Zoloft?

Zoloft is een SSRI, dit is de Engelse afkorting voor Selective serotonin reuptake inhibitors. In het Nederlands simpelweg een Serotonine heropname remmer.

Zoloft remt dus de serotonine heropname in de hersenen. Het wordt o.a. gebruikt bij mensen met depressies en angsten. Toen ik het woord depressie hoorde kwam ik bijna in opstand, want ik had helemaal geen depressie (alhoewel ik dat wel vaak werd omdat ik die angsten meer dan zat was)….Maar nogmaals, het wordt dus ook toegepast bij mensen met angsten.

Mijn resultaten na het starten van de medicatie

 Let op, dit zijn dus mijn resultaten wat niet per definitie betekend dat het voor een ieder zo uitpakt. Soms zijn er diverse probeersels van medicatie nodig voordat het aanslaat en niet iedereen hoeft bijwerkingen te ervaren.

De eerste weken voelde ik mij helemaal niet goed, verre van eerlijk gezegd. Gevoelsmatig leken de bijwerkingen die ik had erger dan de kwaal. Ik werd nog onrustiger, sliep slecht, had gierende hoofdpijn, moest bijna iedere dag overgeven. Ik had twee keer per week een afspraak met mijn geweldige huisarts die mij fantastisch begeleidde. Na 6 weken traden er al verbeteringen op. Ja, 6 weken duren lang als men zich zo beroerd voelt, maar achteraf heb ik er geen moment spijt van gehad. Was ik er maar 2 jaar eerder aan begonnen. Na verloop van tijd durfde ik beetje bij beetje alleen de badkamer in (ik woonde weer noodgedwongen bij mijn ouders, dus was na jaren lange zelfstandigheid weer een “klein kind”.) en kon mijn moeder gewoon in de woonkamer blijven. Ik ging langzaam aan weer mee naar de supermarkt. Let wel, ik kwam hiervoor amper buiten was bijna mijn baan kwijt, at alleen vloeibaar omdat ik bang was te stikken in vast voedsel, kon niet meer autorijden etc. Ja, het ging ook wel eens mis. Dan wachtte mijn moeder bijvoorbeeld buiten voor de supermarkt en ging ik proberen een doosje eieren (dus geen wagen vol) te kopen. Dan kwam ik soms huilend naar buiten en konden we zonder eieren naar huis alwaar ik een uur nodig had om bij te komen van een mislukte poging. Maar nee, deze pogingen zijn geen mislukkingen, je moet doorgaan. Om een lang verhaal kort te houden, ik leef weer. Ik slik nu bijna 6 jaar Zoloft (de dosis is al jaren terug gehalveerd). Ik kocht een appartement in dezelfde woonplaats als mijn ouders waar ik inmiddels al 4 jaar samenwoon met een geweldige partner die mijn Angst (die is er nog wel af en toe) accepteert. Ik rijd weer auto (niet ver, maar hé ik ben weer mobiel), ga zelfs met de fiets naar mijn werk (samen met een collega), doe regelmatig alleen boodschappen, ben 20 kilo (iets te veel, maar goed) aangekomen, eet graag, maak zelfs verre reizen (alhoewel mijn vliegangst wat niet hetzelfde is als de dagelijkse Angst waar ik het over heb me wel parten kan spelen). Mijn tips dan wel adviezen in een vogelvlucht:

  • Lees erover op internet, zodat je begrijpt wat het is, je bent niet alleen
  • Leg dit uit aan je omgeving, familie, vrienden, werk, schaam je NIET
  • Ga naar de huisarts
  • Neem kleine stapjes (oefen 1 ding dagelijks, geef niet op, de weg naar Rome is ook niet in één dag gebouwd)
  • Zie Angst als je vriend, niet je vijand zodat je het kunt accepteren en je ermee kunt leren leven.