blog placeholder

Aan het begin van de puberteit worden veel pubers onaangenaam verrast door onstekingen van de haartfollikels en de talgklieren in de huid. Ze komen vooral voor in het gezicht, op de schouders en de bovenkant van de borst en de rug. Vervelend..!, maar wie weet uiteindelijk waar deze puistjes door veroorzaakt worden?!

Acne (of jeugdpuistjes) gaan samen met een vette huid. Door de vette huid zijn de talgklieren zo overmatig actief, zodat mee-eters (comedonen) en ontstekingen (abcessen) kunnen ontstaan. De ernstige vormen komen meestal voor bij jongens, waarschijnlijk door de invloed van de mannelijke hormonen. Lichte vormen van acne verdwijnen zonder restverschijnselen voor het 20ste levensjaar. Ernstigere vormen van acne kunnen tot het 30ste levensjaar blijven bestaan en genezen helaas vaak met dikke littekens.

Over de oorzaken van acne zijn helaas nog niet alle feiten bekend. De volgende factoren kunnen een rol spelen:

hormonen: mannelijke hormonen hebben een duidelijke invloed op het ontstaan van acne
vetzuren in de huid: de omzetting van talg in de talgklieren veroorzaakt een toename van vetzuren in de huid. Een hoog gehalte hiervan kan heftige ontstekingsverschijnselen geven.
– bacterien op de huid stimuleren de omzetting van talg naar vetzuren. De talgklieren worden daardoor extra geprikkeld en de bacterien veroorzaken kleine abcessen (puistjes).
voeding: het is nog steeds niet duidelijk of voeding invloed heeft op jeugdpuistjes. Het is nooit bewezen dat vette voeding een bestaande acne verergert.

Een vette huid met juigdpuistjes moet goed schoongehouden worden. Het knijpen in de puistjes moet echt achterwege gelaten worden.
Infecties van de mee-eters worden door de huisarts behandeld door medicijnen die zoveel als mogelijk is plaatselijk toegepast worden. In hele ernstige gevallen worden antibiotica voorgeschreven.