blog placeholder

Duizende koppels zitten vaak met hetzelfde probleem.
Kinderen, willen we er of willen we er geen? Eens die knoop is doorgehakt lukt het vaak voor vele onder hen niet.
Wanneer dan IVF de enige optie blijkt te zijn, zijn dokters vaak veel te veel bezig met het creëren van de perfecte zwangerschap.  Maar de gevoelens en de emoties van de koppels in kwestie worden vaak genegeerd.
Wat dan ?

Vooraleer je bij de dokter komt heb je vaak al een turbulente weg afgelegd.
Je hebt ontdekt dat gewoon zwanger raken niet lukt.
Dan krijg je die technische term IVF te horen. Dit wil eigenlijk zeggen dat de eicel van de vrouw buiten de baarmoeder bevrucht wordt door oftewel de zaadcel van de eigenlijke partner of te wel door donorzaad. Die keuze is heel afhankelijk van de problematiek van het niet zwanger kunnen worden.

Als jullie dan die stap gezet hebben om te starten bij de fertiliteitskliniek is het vaak allemaal heel technisch.
Je voelt je wat verloren in al die onderzoeken.

Maar dan komt het. Jullie eigen gevoelens.

praten helpt!

Met elkaar praten helpt. Jullie voelen alletwee verschillende dingen. Daarom is het zo belangrijk om met elkaar te praten. Jullie zijn elkaars steun in deze periode. Dat is nu net de reden waarom je elkaars gevoelens en emoties dient te begrijpen. Je gaat ook vaak op een andere manier reageren waardoor je het moeilijk krijgt met jezelf. Als je dan bij je partner terecht kunt om eve tot jezelf te komen is een hele opluchting.

Niet alleen praten met je partner helpt, ook mensen in je omgeving. Mensen die met jou inzitten, mensen die jou graag hebben, of mensen die in dezelfde situatie leven als jullie.
Vaak is praten met een lotgenoot verhelderend en geeft het je een nieuwe kijk op de situatie.

Als je je dan nog leeg voelt, of je hebt de indruk dat je profesionele hulp nodig hebt, neem gerust contact op met een consulent. Vaak is er een consulent aangesteld bij de fertiliteitskliniek. Hij/ zij zal jou proberen met raad en daad bij te staan.

geef niet op!

Het is allemaal niet zo gemakkelijk. Het lukt ook niet allemaal van de eerste keer.
Maar geef niet op. Ga er gewoon voor.
Op moeilijke momenten praat!

Laat dit artikel een leidraad zijn in jullie weg in het IVF-proces.

Veel succes