blog placeholder

Frustrerend. Allerlei onderzoeken, en de specialisten vertellen je dat ze niets kunnen vinden of dat het tussen je oren zit. Maar je voelt pijn, bij bijna iedere houding. Je kan niet lang staan, lopen, zitten of liggen. En dan…heb je ineens uitval in een van je benen. Zomaar, en het duurt niet lang. Maar het is wel schrikken. Dan kan het heel goed zijn dat je een instabiel SI-gewricht hebt.

Wat is een instabiel SI-gewricht

Voluit heet het het Sacro-Iliacaal-gewricht. Het gewricht bestaat uit gewrichtsbanden tussen je heiligbeen (Sacrum) en je beide heupbeenderen (Os Iliaca). Deze banden zij erg stug, en horen slechts beperkt te kunnen bewegen (ca. 2%). Die minieme beweging is vooral nodig om te kunnen lopen. Als er teveel beweging in het SI-gewricht zit, mis je stabiliteit bij bijna al je houdingen en bewegingen. Te weinig beweging is ook niet goed. Dat zie je vooral bij oudere mensen. De gewrichtsbanden worden naarmate je ouder wordt stroever wat zorgt voor moeizame en stramme bewegingen.

Wat veroorzaakt een instabiliteit.

Een instabiliteit is niet leeftijdsafhankelijk. Bij de meesten beginnen de klachten ergens tussen hun 20e en 35e levensjaar. Er kunnen talloze oorzaken zijn. Langdurige overbelasting, verkeerde houding, aanleg, een ongeluk of een combinatie ervan. De gewrichtsbanden worden soepeler. Dat hoeft niet veel te zijn (0,5-2%), maar het veroorzaakt wel vrij snel pijnklachten. Deze problemen ontstaan meestal geleidelijk. Lage rugpijn die uiteindelijk uitstraalt naar een of beide benen. Echt schrikken is het wanneer je tijdelijke verlammingsverschijnselen ervaart in een of beide benen. Het gevoel komt vrij snel terug (na enkele seconden, soms enkele minuten).

Hoe kom je erachter of je een instabiel SI-gewricht hebt?

Niets gevonden op röntgen of MRI of met EMP. Een fysio-manueel of fysiotherapeut kan een functietest doen om vast te stellen of je een instabiel SI-gewricht hebt. Niet iedere fysiotherapeut kent deze functietest dus check dit wel van tevoren. De mate van flexibiliteit is ook vast te stellen, maar je hebt op zich niets aan die informatie. De mate van instabiliteit heeft geen effect op je behandeling.

Wat kan je eraan doen.

Het vervelende van het gebied rondom het SI-gewricht is, dat er nagenoeg geen spieren aan vastzitten. Dat maakt het heel erg moeilijk om door middel van spiertraining een natuurlijke brace te maken om het gebied te stabiliseren. Er zijn wel mensen die zo gek van de pijn werden dat ze het SI gericht d.m.v. schroeven vast hebben laten zetten. Dat kan, maar realiseer je wel dat je daardoor wel bewegingsproblemen blijft houden. Een vast gewricht geeft problemen vooral met lopen. Er komt dan bovendien meer druk op de andere gewrichten te staan (o.a. je kniegewrichten) waardoor vroegtijdige slijtage kan ontstaan. Het is mogelijk om d.m.v. oefeningen de pijn te verlichten, maar het kost enkele maanden om dat te bereiken. In de tussentijd kan je een bekkenband dragen om te ondersteunen bij het lopen. Let wel: de bekkenband is alleen voor momentopnames. Je gebruikt je spieren minder als je de bekkenband gebruikt, dus teveel gebruik van een bekkenband verzwakt je spieren en verergert je klachten.

Je kan nagenoeg pijnvrij worden met de juiste oefeningen en aanpassingen in je leven. Daar heb ik meerdere artikelen over geschreven. En een groot voordeel: naarmate je ouder wordt worden je gewrichten stroever en zullen je klachten vanzelf verdwijnen. Dus als je vrienden krom lopen met een rollator, loop jij weer als de beste!