blog placeholder

Voel je je ook wel eens raar in je hoofd? Heb je veel last van stress? Denk je soms dat je gek geworden bent? Andere mensen die vinden je maar raar en begrijpen je niet. Je lichaam vertoont rare symptonen je hebt het idee om gek te worden, anderen snappen je niet. De eerste keer overkomt het je gewoon je kan het niet thuis brengen en je probeert er alles aan te doen om diezelfde situatie de volgende keer te vermijden.

Hyperventilatie

  • Zweten, spierpijn, raar gevoel in je hoofd, last van je darmen, vermoeidheid, misselijkheid, het gevoel gek te worden. Dit zijn onder andere de symptonen van hyperventilatie.

Het is een heel raar gevoel wat haast niet valt te omschrijven. Je loopt bijv. over straat en in eens krijg je steken op je borst je begint te zweten en je kan wat duizelig worden, het eerste wat in je op komt ik moet zo snel mogelijk hulp hebben, want ik krijg een hartaanval ik ga dood! Meestal na een paar minuten zakt het iets. Maar de angst om dat gevoel weer terug te krijgen is groot, dat gevoel wil je nooit weer meemaken dus je doet er alles aan om dat te vermijden.

Maar daar zit het probleem, want je krijgt dan steeds meer aanvallen op verschillende plaatsen bijv. in de auto, trein, op het werk, in de winkel enzv. Je wil dat gevoel niet dus ga je zoveel mogelijk dingen vermijden, je meld je ziek op je werk, je rijd niet meer auto, je laat vrienden/familie de boodschappen doen. Je blijft het liefst thuis lekker in bed het liefst de hele dag zo weinig mogelijk doen, zodat je je hart ook minder snel voelt kloppen. Je sluit je als het ware af van de buitenwereld. Vrienden en familie wil je eigenlijk niets over je probleem vertellen, omdat je dan voor gek verklaard wordt. Alleen zijn vind je juist niks, als er dan wat met je gebeurd kan niemand ingrijpen. Je verzint smoesjes om mensen bij je te houden.

Je zit in een cirkel, je weet het zelf maar hoe kom je er vanaf? Het is heel moeilijk om voor jezelf eerst toe te geven dat je hyperventilatie hebt, meestal heb je eerst veel onderzoeken, en veel bezoekjes aan een arts gehad om tot die ontdekking te komen. En dan? als ik het eenmaal weet wat dan? Zoek hulp meestal ligt er achter die aanvallen een veel diepere kuil, bijv. overlijden van iemand, stress, er zijn zoveel mogelijkheden. Die gedachten moeten eerst achterhaald worden voordat je verder kunt gaan. Ander blijf je in die cirkel, want je hebt spanning in je lichaam en die moet er eerst uit. Het is juist goed om heel veel te huilen mensen met hyperventilatie huilen over het algemeen te weinig ze kroppen het op en het uit zich via die hyperventilatie.

Zoek hulp, vertrouw je beste vrienden/familie en leg het probleem uit zij zullen je begrijpen als ze echt van je houden blijven ze toch bij jou hoe of wat je ook hebt/bent. Doe ademhalingsoefeningen, en probeer je grenzen te verleggen bijv. wel naar je werk, of eerst kleine stukjes met de trein. Hoe langer je wacht hoe groter je cirkel hoe langer het ook duurt voordat je weer de oude bent.

  • Het voordeel van hyperventilatie: Het maakt je sterker, je leert je lichaam beter kennen, je ziet dat je lichaam eigenlijk best veel aankan, je hebt teveel energie doe er wat mee run je eigen bedrijf bijv.