blog placeholder

ADHD, vervelend of niet, ik heb het. Is het een modeverschijnsel of hebben we gewoon meer kennis? Meer en meer mensen krijgen de diagnose. En dan? In therapie, of kun je het zonder diagnose en therapie ook behandelen? Uit mijn eigen ervaring beantwoord ik in dit artikel deze vragen.

ADHD, wat is het?

Zoals iedereen wel weet is ADHD een aandachts en hyperactiviteits stoornis in de hersenen. Het uit zich bij iedereen anders, met hyperactiviteit of zonder, dan is het ADD. Maar ook zonder concentratieproblemen! En zelfs vanuit de symptomen, worden onder de noemer comorbiditeit nog andere stoornissen bij genomen in een persoonlijke diagnose. Maar wat betekent dat nou eigenlijk voor ons, de gewone mens.

Tegenwoordig worden mensen sneller, vaker en oppervlakkiger beplakt met allerlei labels. Alleen maar om te zorgen, dat de tegenwoordig gestandaardiseerde behandeling gekozen kan worden, want iedereen is uniek en verdient dus een passende behandeling. Voor ADHD geldt:

– eerst medicijnen (concerta, ritalin, dexamfetamine en vele anderen) om symptomen te verminderen.

– dan behandeling (cognitieve therapie, neurofeedback, coaching e.a.)

Allemaal volgens standaardprogramma’s, lijstjes en regels. Maar wat nou als dit niet helpt? Dan volgt vaak nog weer een andere therapie, vaak een lang experiment om te kijken hoe het werkt.

Mijn ervaring

Bij mij gaat het ook zo. Omdat ik tijdens mij HBO studie steeds tegen dezelfde problemen aanliep, ben ik zonder aan ADHD te denken naar een psycholoog gestapt om te kijken wat mijn leerprobleem was en er iets aan te doen.

Na een half jaar aan neuropsychologische tests, MRI-scans en gesprekken, kwam ik terecht bij de psychiater, die al snel ADHD als diagnose gaf. Ik kon me er wel in vinden en met de medicatie kon ik mijn eigen gedrag overzien.

Omdat ik een grote interesse voor psychologie heb en een flinke dosis zelfinzicht ben ik me gaan verdiepen in mijn ADHD. Waar had ik last van en waar uitte dat zich in?

Langzamerhand vond ik de issues en kon ik verder. Ondertussen nam ik deel aan een introductiegroep en een vaardighedentraining. Maar dat is niet de oplossing!

Hier merkte ik, dat veel gedragingen die voortkomen uit de ADHD symptomen een excuus meekregen, namelijk omdat je ADHD hebt doe je zo. Klaar. Maar zo werkt het niet! Dit is precies het probleem, waardoor veel ADHDers problemen krijgen, wajong aanvragen en werkloos thuiszitten. Doordat men de hele tijd geconfronteerd wordt met het label, voelt men zich anders en gaat zich zo profileren, waardoor je als ADHDer als een soort gehandicapte of chronisch zieke word behandeld!

Ja en, ik ben toch ook anders?

Zul je misschien denken. Maar nee! ADHD is dan wel lastig, maar zie het eens zo: het is een onderdeel van mij, dus doe ik dingen op een andere manier!

Want zelfs al als je de diagnose niet hebt, maar je jezelf erin herkent kun je jezelf behandelen!

Het enige wat je hoeft te doen is goed kijken naar jezelf. Analyseer je eigen gedrag, de gevolgen ervan en kijk welke ongewenst voor je zijn.

Als je dit weet, kun je verder. Volgende stap is te kijken hoe je manieren kunt vinden om je eigen gedrag te veranderen, zodat het positieve gevolgen heeft en meer rust voor je bied!

Zo geef ik een voorbeeld van een vriendin van me. De school van haar zoon vindt dat hij druk is en vermoed ADHD. Maar zijn moeder vertelt me:

Hij heeft gewoon structuur nodig, als hij op school niet duidelijk krijgt uitgelegd wat hij moet doen, wordt hij onrustig. Maar nu ze met dagtaken werken, waardoor hij voor de hele dag weet wat hij moet doen, in welke volgorde en met duidelijke instructies, gaat het prima.

ADHDers werken op dezelfde manier! Hij zou het zo kunnen hebben, maar als je al weet met welke maatregelen je het gedrag, of de effecten ervan bij jezelf en de omgeving kunt aanpassen, dan is een diagnose en therapie toch niet nodig?! Je behoudt het zelfvertrouwen, het wordt zelfs groter! Bovendien leer je veel meer van zelf ontdekken en is het makkelijker om passende behandeling te doen!

Om je te helpen een aantal boektitels:

– Een georganiseerd leven met ADHD: Kathleen Nadeau e.a.

– Aandacht een kopzorg?: Kathleen Nadeau

– Gedachten en Gevoelens: zelftherapie (gebaseerd op denkpatronen en gedrag.)