blog placeholder

Chronische hyperventilatie en hyperventilatie.

In Nederland hebben ongeveer 6,4 procent van de mensen last heeft van hyperventilatie, dat zijn meer dan een miljoen mensen. En toch zijn er heel erg veel mensen die niet weten wat hyperventilatie of chronische hyperventilatie nou precies inhoud. In dit artikel leg ik uit wat het nou precies inhoud. En misschien kom jij tot de ontdekking dat je al jaren gelijke klachten hebt maar niet wist dat het chronische hyperventilatie was.

Chronische hyperventilatie en hyperventilatie.

Hyperventilatie
Hyperventilatie is de zichtbare vorm van hyperventilatie.Je krijgt het tijdelijk heel erg benauwd, je krijgt een paniek aanval of je valt flauw. Als je zo iets over komt is het beste wat je kan doen, hoe makkelijk het ook klinkt rustig blijven, probeer aan leuke dingen te denken en zeg tegen jezelf dat er niks ergs aan de hand is en dat het heel snel weer over zou zijn . Wat ook helpt is blazen in een plastic zakje als je geen plastic zakje bij de hand hebt kan je ook je handen voor je mond houden en daarin blazen. je ademhaling zou dan al snel een stuk rustig worden en je paniekaanval zou ook snel verdwijnen.

Chronische hyperventilatie
Chronische hyperventilatie komt veel vaker voor, maar is minder bekend. Chronische hyperventilatie houd in dat je heel de dag door verkeerd ademt zonder dat je iets in de gaten hebt, het duurt daardoor ook vaak erg lang voordat het ontdekt word. Door dat je heel de dag door verkeerd ademt krijg je last van heel erg veel rare klachten.Een aantal symptomen zijn:

– Vermoeidheid   – Duizeligheid
– Misselijkheid       – Benauwdheid
– Angst                 – Slapeloosheid
– Hartkloppingen – Trillingen
– Hoofdpijn          – Spierstijfheid

Dit zijn een aantal hoofdsymptomen maar er zijn er nog vele malen meer.

Waardoor krijg je nou last van deze klachten ?
Je hebt een constante snelle ademhaling waardoor de afgifte van CO2 ( koolstofdioxide) verhoogd. Het bloed geeft meer CO2 af dan gewoonlijk. Het bloed geeft dan meer CO2 af dan normaal. Het gehalte in het bloed daalt dan ( ook wel hypocapnie genoemd ). Hierdoor word het bloed minder zuur en dat verklaart de symptomen. Je voelt hierdoor ook vaak licht in je hoofd.

Alle klachten bij elkaar maken chronische hyperventilatie een hele nare vervelende ziekten. Gelukkig is er wel wat aan te doen !

Om van chronische hyperventilatie af te komen is het belangrijk dat je ademhaling niet meer zo snel is maar rustiger word. Bij een rustige ademhaling word de afgifte van CO2 weer normaal en zullen je klachten langzaam minder worden en uiteindelijk verdwijnen.
Er zijn oefeningen die je zelf thuis kan uitvoeren, maar het is erg lastig om zelf van chronische hyperventilatie af te komen je ademt waarschijnlijk al meerdere jaren verkeerd dat is niet iets wat je zomaar even veranderd.

Het beste is om ademtherapie te volgen bij deze therapie leer je hoe je op de juiste manier moet ademen, ook leer je hoe je je moet ontspannen dat is voor de meeste mensen die last hebben van chronische hyperventilatie erg lastig.