blog placeholder

Het KISS-syndroom is een letsel dat tijdens de bevalling ontstaat aan nek- en wervelkolom. Hierdoor huilt de baby veel (vooral overdag) en is ontroostbaar. Als het Kiss-syndroom niet behandeld wordt kan dat veel problemen veroorzaken namelijk, verkoudheden, verminder weersstand, oorinfecties, onhandigheid en concentratieverlies,hoofdpijn,  slaap- en eetstoornissen en nog vele andere ziekten.

het ontstaan

Meestal wordt het KISS-syndroom opgelopen tijdens een (zware) bevalling. Doordat er tijdens de bevalling aan de baby wordt getrokken, gedrukt en gedraaid, kan er een beschadiging ontstaan aan de nek- en wervelkolom.

 de symptomen

– veel huilen, ze zijn ontroostbaar 

– slaapproblemen, ze huilen (bijna) de hele dag om vervolgens s’avonds laat in slaap te vallen tot de volgende morgen 

– voorkeurskant, ze slapen op een kant, ze bewegen maar goed aan een kant, voorkeurskant bij borstvoeding 

– protesthuilen bij aan- en uitkleden, het is pijnlijk 

– druk, onrustig, driftig 

– overstrekken of juist kommen van de rug 

– koude handen en voeten 

– slechte leren praten 

– gaat niet of nauwlijks kruipen 

– wil vroeg gaan lopen 

– moeizame ontlasting

de behandeling 

Het KISS-syndroom kan worden behandeld door een manueel therapeut, een osteopaat of een Body Stress Release practioner. Alle drie behandelen door met lichte pulsen de nekwervels te corrigeren en zo de pijnlijke en stijve spieren te helpen ontspannen, waardoor de pijn afneemt. Als er snel wordt behandeld kan er met enkele behandelingen al verbluffend veel resultaat geboekt worden. De behandeling kan al plaatsvinden bij een baby vanaf zes weken oud. Daarna kan eventueel verder gewerkt worden met een kinderfysiotherapeut. Soms is het nodig om op latere leeftijd enkele behandelingen, bij een manueel therapeut of osteopaat, te herhalen. 

Wanneer het KISS-syndroom niet behandeld wordt lijken de klachten vanzelf over te gaan. Doordat het kind leert zitten, staan en lopen verdwijnen de klachten “even”. Waarna er na een aantal jaren weer klachten optreden, we noemen dit bij kinderen vanaf twee jaar het KIDD-syndroom( Kopgewrichten Invloed bij Dyspraxie en Dysgnosie). In dit latere stadium komen dezelfde klachten voor maar, ook andere klachten zoals, slechte motoriek en houding, het kind valt/struikelt vaak, is snel boos en vermoeid, lijkt aan weinig slaap genoeg te hebben, heeft vaak hoofdpijn en een slechte concentratie, vergeet snel opdrachten, is onrustig, onzeker en heeft veel aandacht nodig.