blog placeholder

Een stralende glimlach met een verzorgd gebit is een sieraad  in uw gezicht. Wees daarom zuinig op uw tanden. Ze zijn kostbaar en bedoeld om een heel leven lang mee te gaan.

Ongeveer dertig procent van de volwassenen verwaarloost zijn tanden en gaat pas bij acute problemen naar de tandarts. Liefst één op de acht volwassenen zou last hebben van een ernstige tandvleesaandoening. Dit is niet alleen pijnlijk maar ook gevaarlijk.Tandvleesinfecties kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen wanneer bacterieën in je bloed terecht komen.

Hou daarom je tandvlees gezond

Gezond tandvlees ziet mooi roze en bloedt nauwelijks. Ongezond tandvlees is rood en gezwollen en bloedt gemakkelijk tijdens het poetsen.

Tandplak is een witgeel laagje dat zich op de tanden vormt bij een gebrekkige mondhygiëne. Het zit vol bacteriën die voor infecties en tandbederf kunnen zorgen. Ga je niet beter poetsen dan kan je tandvlees ontstoken raken. Of nog erger, je tandvlees kan loskomen van je tanden, waardoor er nog meer plak en dus nog meer bacteriën ontstaan.

Hoe tandvleesontstekingen voorkomen

  • Ga twee keer per jaarnaar de tandarts om tandplak grondig te laten verwijderen
  • Poets niet alleen de buitenkant maar ook de binnenkant van je tanden
  • Hou je tandenborstel lichtjes schuin zodat je ook de rand van je tandvlees poetst.
  • Gebruik een flosdraad om de ruimte tussen je tanden te reinigen.

Kies de juist tandenborstel

Kies een tandenborstel met een rechte steel en een niet te grote kop, zodat je overal goed bij kan. De haarjes zijn best zacht en plooibaar zodat ze gemakkelijk de golvende vorm van je tanden kunnen volgen. Een electrische tandenborstel is effectiever dan een gewone tandenborstel. Door de ingebouwde timer poets je precies lang genoeg om tandplak zo weinig mogelijk kans te geven. Door de trillingen maakt de borstel vanzelf de juiste bewegingen. Dankzij de kleine borstelkop kan je ook op moeilijk bereikbare plekjes gemakkelijk komen.

Naast tandplak, tandvleesproblemen en tandbedref kan ook je tong voor een slechte adem zorgen. Etensresten kunnen zich soms tussen de tongpapillen nestelen. Overdag reinigt ons speksel de tong, maar s’nachts maken we geen speeksel aan. De bacteriën die dan ontstaan, scheiden nitritien af die voor een slechte geur zorgen.Goed poetsen en de tong schrapen met tongspatel kan helpen.Niet ontbijten werkt ook een slechte adem in de hand. Blijf je last hebben van een wit beslagen tong en slechte adem, vraag dan raad aan je tandarts.

Kijk uit voor tanderosie

Onze tanden slijten zonderdat we het merken.Door eten en drinken komt ons gebit enkele keren per dag in aanraking met zuren die ons tandglazuur tijdelijk zachter en kwetsbaarder maken. Na een maaltijd heeft ons gebit tijd nodig om te herstellen, maar vaak krijgt het die niet. Hierdoor slijt de glazuurlaag gemakkelijker af met tanderosie als gevolg.Kauw daarom goed tijdens het eten zodat de speekselproductie geactiveerd wordt wat ervoor zorgt dat bacteriënen voedselresten uit de mond afgevoerd worden. Drink veel water. Gebruik voor frisdranken een rietje zodat je tanden minder rechtstreeks in aanraking komen met het zuur.

Onze tanden maken geen verschil tussen natuurlijke en toegevoegde suikers. Té veel fruit- rijk aan natuurlijke suikers- kan dus ook gevaarlijk zijn voor je tanden. Bruine suiker geeft tien keer minder kans op tandsteen dan witte suiker.

Prima poetstips

  •  Een goeie poetsbeurt duurt drie minuten.
  • Reinig na het poetsen ook je tandenborstel. Plaats je tandenborstel met de kop omhoog om te drogen.
  • Vervang je tandenborstel om de twee of drie maanden.
  • Zoon of dochter heeft een beugel? Gebruik dan een aangepaste ‘ orthodontische’ tandenborstel, waarbij de haartjes wigvormig ingeplant staan