blog placeholder

Hooi is gedroogd gras en gedroogde planten die tussen dat gras groeien. Hooikoorts wordt in weze helemaal niet door dit gedroogde gras of deze gedroogde planten veroorzaakt. Hooikoorts wordt veroorzaakt door stuifmeel afkomstig  van voorjaarsbloemen, bomen, planten en grassen die door de wind worden verspreid. 

 Hooikoorts: Hooikoorts is in feite een allergische ontsteking van de slijmvliezen.

 

Het is niet altijd ”hooi” waarop men allergisch reageert. Er zijn vele stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken.
Bekende stoffen zijn:

– Stuifmeel( afkomstig van grassen, bomen ,planten en voorjaarsbloemen).

– Huisstof

– Mijten (kleine insecten)

– Bepaalde schimmels

– Huidschilfers

 

Elk mens reageert op een andere manier op deze stoffen.
Een aantal manieren hoe een mens kan reageren zijn:

–          Door de uiting van eczeem

–          Benauwdheid, piepen, hoesten

–          HOOIKOORTS

 

De klachten van hooikoorts beginnen elk jaar op ongeveer dezelfde tijd. De klachten die ontstaan als je hooikoorts hebt kunnen zijn:

–          Rode, jeukende, lopende ogen

–          Niezen, jeuk in de neus, verstopte neus, loopneus

–          Allergische hoest

De symptomen lijken op een gewone verkoudheid. De klachten van hooikoorts houden langer aan en komen jaarlijks terug op hetzelfde tijdstip.

 

Hoe kom je erachter of je hooikoorts hebt

 Je kan het testen door in je huid een aantal stofjes te laten inspuiten. Op het plakje van de stof waar je allergisch voor bent ontstaat een jeukende, rode gezwollen plek. Je kunt het vergelijken met een insectenbeet.
 Ook is het mogelijk om een bloedtest te doen om te zien of je allergisch bent voor bepaalde stoffen.

De behandeling

Er zijn een aantal mogelijkheden om je te laten behandelen voor je hooikoorts klachten.

  1. Medicatie in tablet vorm, oogdruppels of neusdruppels; de tabletten zijn een antihistaminica.  De antihistaminica gaan de werking van histamine tegen. De histamine is de stof die de symptomen veroorzaakt bij hooikoorts klachten.
  2. Desensibilisatie kuur; Hierbij wordt een beetje stof ingespoten waarvoor de persoon allergisch is. Elke keer dat je een injectie krijgt wordt de hoeveelheid van dit stofje een beetje meer ingespoten. Op deze manier hoopt men dat je geleidelijk aan minder gevoelig wordt voor de stof waar je allergisch voor bent.

 

Hooikoorts te voorkomen?

Helaas is het voorkomen van hooikoorts in Nederland niet mogelijk. Wel zijn er gebieden in het land waar de stuifmeel verspreiding minder hoog is dan in andere gebieden in Nederland. De verspreiding van stuifmeel is aan de kust namelijk lager dan op het platte land. Het is dus beter verblijven in de kust gebieden als je erg veel klachten hebt van hooikoorts.

In de zomermaanden ( van mei t/m augustus) wordt men ook geïnformeerd via de media over de hoeveelheid stuifmeel in de lucht. Zo kan een hooikoorts patiënt zich voorbereiden op een goede of minder goede dag wat betreft de hooikoortsklachten.