blog placeholder

Er zijn slecht enkele geneesmiddelen die toegelaten zijn tijdens een zwangerschap. En zelfs dan liefst in beperkte mate. Daarom zoeken steeds meer vrouwen hun heil bij de alternatieve geneeskunde, homeopathie.

Ook hiermee kunnen bepaalde zwangerschapskwaaltjes bestreden worden.

Spijsvertering

Zwangere vrouwen hebben vaak last van de spijsvertering. De meest voor de handliggende verklaring is dan ook dat de baby het meeste plaats in de buik inneemt waarodoor de problemen ontstaan. Maar daarnaast kan ook de werking van de hormonen een uitwerking hebben op de spijsvertering van de vrouw.

Tegen zuuroprispingen vanuit de maag kan bijvoorbeeld Iris versicolor of Kalium bichromium ingenomen worden. Ook bij een opgeblazen gevoel biedt de natuur een oplossing in de vorm van Lycopodium (als het zich in de onderbuik situeert) of anders wordt China rubra als het meer algemeen is.

Tegen constipatie worden de volgende geneesmiddelen aangeraden:

– Bij een donkere en harde stoelgang kan u best Opium nemen.

– Hebt u voluminieuze stoelgang, ga dan voor Collinsonia canadensis.

– Bij hard persen kan u best Alumina in huis halen.

Extra: het geneesmiddel Nux Vomica kan bij zowat alle kwaaltjes gebruikt worden.

 

Misselijkheid

Middeltjes die ook tegen reisziektes worden gebruikt kunnen ook ingezet worden bij de zwangerschap. Zo zijn er ontelbare homeopathische geneesmiddelen op de markt. Er kan natuurlijk ook naargelang de symptomen specifiek gezocht worden.

Overgevoelig voor etengeur? Misselijkheid die samengaat met veelvuldig braken? De eerste tekenen zijn de trek in het eten van zeer zure dingen (vb. een augurk). Dan opteert u best voor Sepia 9 CH. Indien de misselijkheid niet betert na het braken kan u misschien beter opteren voor Ipeca. Als uw misselijkheid dan ook nog eens gepaard gaat met emotionele prikkelbaarheid kan u best Ignatia amara nemen.

Ook voor deze kwaaltjes is Nux Vomica doeltreffend, maar minder als bij de spijsvertering. De kans bestaat dat het beter wordt, maar niet helemaal weggaat.

 

Aambeien

Voor aambeien zijn er veel homeopathische geneesmiddelen die worden verkocht als zalf. Een goed voorbeeld hiervan is Aesculus. Aesculus wordt aangeraden door homeopathische geneesheren. Dit in combinatie met:

Arnica, wanneer het gaat over zeer pijnlijke aambeien.

– Alweer Nux Vomica, indien een gewoon brandend gevoel.

 

Aderproblemen

Veneuze insufficiëntie ofwel gewoon ‘zwangerschapsspataders’ genoemd komen heel vaak voor bij een zwangerschap.

De redenen waarom een vrouw dit krijgt zijn soms redelijk uiteenlopend. Zo is er nog altijd sprake van de hormonale veranderingen waar de vrouw door moet. De baby kan ook druk uitoefenen op de buik van de vrouw, waardoor deze druk uitoefent op bepaalde aders in de buikstreek en gewoon het feit dat een vrouw iets passiever gaat leven door een zwangerschap.

De spataders zijn meestal in de benen terug te vinden. 

Arnica (bij kwetsbare aders), hamamelis (pijnlijke aders) of Vipera (oedemen) kunnen hier soelaas bieden.

 

Ga natuurlijk nooit alleen af op een website als het gaat om uw gezondheid. Raadpleeg steeds een arts of apotheker!