blog placeholder

Hoge bloeddruk iedereen heeft er al eens van gehoord. Dit kan ook niet anders als je weet dat 70% van de bevolking een te hoge bloeddruk heeft. Cardiovasculaire ziekten scoren dan ook het hoogste in de lijst van doodsoorzaken hier in België. Daarom kan je best dit eens doornemen zodat je hypertensie herkent en er iets aan kan doen.

Wat is hoge bloeddruk ( hypertensie)

De bloeddruk is de druk van het bloed die uitgeoefend wordt op de wanden van de slagaders en aders van het cardiovasculair systeem. Deze druk van het bloed is in normale toestand 12 over 8 ( 12 = overdruk, 8 = onderdruk.)

Maar deze druk kan ook hoger liggen ( bv. 14 over 9 ). In dit geval spreekt men van een hoge bloeddruk of hypertensie.

Bij hypertensie is het belangrijk om deze vroegtijdig te herkennen. Daarom zou men eigenlijk dagelijks de bloeddruk moeten meten, dit gebeurt met een manometer.

Oorzaken van een te hoge bloeddruk

*overgewicht: Men kan best evenwichtig eten en het consumeren van vetten beperken want mensen met overgewicht verdubbelen zowat de kans op hoge bloeddruk.

*roken: Roken kan men ook best laten voor wat het is deze jaagt de bloeddruk ook omhoog en zorgt ook voor het dicht gaan van de aders.

*zout: Het eten van vele hoeveelheden zout zorgt voor extra opname van water in de aders waardoor de aders meer gevuld zijn en hypertensie onstaat als gevolg

*erfelijkheid: Soms zit hypertensie je gewoon in de genen. in dit geval hebben velen therapieën geen nut.

Behandeling tegen hypertensie

Om een minder grote kans te hebben op hypertensie kan men best het rustig aan doen, niet stressen. Men kan ook evenwichtig eten, sporten, niet roken etc.

Maar als het eens zo ver is volstaat dit alleen NIET! Dan kan men beter eens langs gaan bij de dokter om hem om raad te vragen en eventueel voor een voorschrift om je medicatie te kunnen gaan halen ( angiotensine, beta-blokkers, alfa-blokkers, bloedverdunners etc.)

Gevolgen  van een te hoge bloeddruk

Een te hoge bloeddruk kan ernstige gevolgen hebben daarom is het het best om dit verschijnsel vroegtijdig te herkennen zoals al eerder vermeld staat in deze tekst. Deze gevolgen kunnen o.a. zijn:

* blindheid

*nierfalen

*hartinfarct

*slagaderverkalking

* etc.

Conclusie

Hier in België heeft zowat 7 op de 10 mensen last van een te hoge bloeddruk. Dit kan nare gevolgen hebben en daarom moet dit zo snel mogelijk herkent worden en ook behandeld worden, dit is immers de nummer 1 doodsoorzaak in ons land.