blog placeholder

In Nederland komt een hittegolf niet al te vaak voor, maar wanneer het kwik wel tot grote hoogtes stijgt, is het altijd handig om een paar tips voor een goede nachtrust te hebben. De hitte overdag is voor de meeste mensen geen probleem, en wordt voor ons zelfs als een luxe gezien. Meestal is de hitte ’s nachts pas een probleem, wanneer we liggen te draaien in ons bed en naarstig op zoek zijn naar een koude plek op ons kussen. Dit gebeurd natuurlijk niet alleen wanneer we thuis zijn, maar ook vaak op vakantie in het buitenland. Ondanks dat veel hotels, vakantiehuisjes en dergelijke voorzien zijn van een airco, wordt dit niet door iedereen als even prettig ervaren gedurende de nacht. Daarnaast zijn er ook nog vele keren dat er geen airco is.

Daarom zijn er ook vele andere manieren om de nacht koel door te komen. ’s Nachts heeft het lichaam de kans te herstellen van een drukke dag en het is dan ook belangrijk dat dit kan, en dat u niet uren wakker ligt van de warmte. De ouderwetse ventilator help altijd nog voor een beetje verkoeling, maar meestal niet voldoende. Airco kost meestal zeer veel energie, en is vaak weer teveel van het goede. Wanneer u wel airco gebruikt voor een goede nachtrust, zorg dan wel dat u deze niet te laag, maar op een schappelijke tempratuur houdt. Denkt u maar na, als u ’s winters in huis graag een tempratuur van 22 graden heeft, waarom zou u dan ’s zomers opeens 18 graden willen hebben? In dit geval is het motto; hoe kouder, hoe beter, geen goed devies.

Ook zonder airco zijn er simpele manieren om ’s nachts af te koelen. Allereerst kan u zorgen dat u zo weinig mogelijk beddengoed op uw bed heeft liggen en wat er wel ligt zo dun mogelijk is. Hoe meer onderlagen, hoe meer het warmte vasthoudt. Daarnaast kan een groot glas ijskoud water (met veel ijsblokjes zodat het de hele nacht koud blijft) naast u bed zorgen voor interne verkoeling wanneer nodig. Zoals eerder gezegd is het altijd handig om een ventilator naast ergens in de slaapkamer te hebben, niet alleen de verkoeling helpt, maar het zorgt ook ervoor dat wanneer u zweet dit eerder verdampt. Ook een koude douche voor het slapengaan kan helpen. En misschien kan u eens proberen in plaats van uw haar te drogen, om met natte haren te gaan slapen, zodat u zeker de eerste paar uur wat koels aan uw hoofd heeft. Vaak als we ziek zijn gebruiken we een kruik, datzelfde idee kunnen omgekeerd gebruiken bij hitte. Koelelementen kunnen makkelijk gebruikt worden als ijsblokjes in bed. Vast heeft u ook wel een ice-pack in de vriezer liggen die gebruikt om sportblessures te blussen, maar als u deze goed in een theedoek verpakt, kunnen die heel handig uitkomen wanneer u niet kan slapen door de overweldigende hitte.

Hiermee zou u in geval van een hittegolf een stuk verder moeten komen en veel minder wakkere nachten moeten beleven. De zon en zijn hitte is iets om van te genieten, en niet iets wat ons ’s nachts zou moeten wakker houden!