Leven met een chronische ziekte is niet gemakkelijk. Chronisch ziek worden is een héél ingrijpende gebeurtenis in het leven. Je kan je er niet zomaar aan aanpassen of mee omgaan als een alledaags probleem.
Hoe proberen positief om te gaan met een chronische ziekte?
Sommige dingen zijn direct met de ziekte verbonden. Zoals het omgaan met beperkingen, pijn en vermoeidheid. Bovendien kan het leiden tot een laag zelfbeeld. Het brengt stress en woede met zich mee, dat kan leiden tot depressie. U moet ook leren omgaan op een nieuwe manier met familie en vrienden.
Het is vooral belangrijk de ziekte te accepteren, het een plaats kunnen geven, zodat het uw leven niet beheerst.
Probeer de ziekte een plaats te geven en te denken aan wat je nog hebt. Het is belangrijk dat je kan toegeven dat je ziek bent en je vooral niet minderwaardig voelen.
Vooral in het eerste jaar na diagnose is het emotioneel zwaar. Dan kom je in een rouwproces.
Probeer het vooral niet te ontkennen of weg te stoppen. Meeste mensen doen dit omdat ze angst hebben. Het verstoppen van onplezierige zaken voor de buitenwereld. Dit werkt echter maar even en kost veel energie.
Durf jezelf eens in de ogen kijken en vraag jezelf:
– Hoe ging je vroeger om met een tegenslag?
– Wat maakt je gelukkig?
– Wat heb je al allemaal bereikt in je leven?
– Wat helpt je, en wat belemmert je?
– Durf je nu op een andere manier verder te gaan?
Tot slot, vraag tijdig hulp. Dat is iets waar de meeste patienten het moeilijk mee hebben. Velen beschouwen dit als een vorm van zwakte. Dit is echter niet waar. Het feit dat u hulp vraagt is een teken dat u initiatief neemt en alles niet op het beloop laat.