Depositphotos_23087728_S

Je houdt wel van een drankje, een goksessie of gamen in je vrije tijd. Leuke activiteiten wanneer je ze met mate doet, maar wanneer slaat het door en is er sprake van een verslaving?

Wanneer je gedurende een lange tijd regelmatig te veel alcohol drinkt, drugs gebruikt, gokt of gamed en hier niet zelfstandig mee kunt stoppen is er sprake van een verslaving. Een andere indicatie is wanneer je merkt dat het effect van de alcohol, drugs of bijvoorbeeld het gamegedrag over de tijd minder wordt. Je hebt steeds meer nodig om het zelfde, bevredigende effect te realiseren. Het deel van de dag dat in het teken staat van de verslavingsbehoefte wordt steeds groter tot het punt dat dagelijkse activiteiten hieronder gaan lijden. Denk hierbij aan school, werk en/of andere dagelijkse taken. Ook persoonlijke relaties kunnen er echter onder lijden. Zo kan een gokverslaving er bijvoorbeeld voor zorgen dat je op een gegeven moment niet meer naar je werk gaat om te kunnen gokken, of dat je geld leent van familie en vrienden en dit niet meer terug kunt betalen. De schulden en schade in de privésfeer die hieruit voortkomen kunnen een grote impact hebben op je leven.

Het is overigens belangrijk om te herkennen dat je niet direct aan een verslaving lijdt wanneer je regelmatig gokt, gamed of alcohol consumeert. Je spreekt pas van verslaving wanneer je fysiek en/of mentaal afhankelijk bent van een middel of vorm van gedrag. Op gebied van verslavingen zijn er twee soorten te onderscheiden:

Verslaving aan stoffen, zoals alcohol en drugs.
Verslaving aan gedrag, zoals gamen en gokken.

Het is erg lastig om het destructieve patroon van een verslaving te doorbreken. Meestal heb je wanneer je dit alleen probeert niet de discipline om het afkickproces volledig te doorlopen, of duurt dit onnodig lang doordat je vaak terugvalt in de verslaving. Hoeveel mensen ken je bijvoorbeeld die al jaren aan het stoppen zijn met roken?

Wanneer kom je in aanmerking voor verslavingszorg?

Wanneer je gemotiveerd bent om te stoppen met je verslaving en je huisarts je van een verwijsbrief voorziet kom je in aanmerking voor verslavingszorg, bijvoorbeeld behandeling door een afkickkliniek zoals connection-sggz.nl. De verslaving moet dus ook door de huisarts geconstateerd worden voordat je aan kunt kloppen voor een intakegesprek. Overigens betekent dit niet automatisch dat je zult worden opgenomen in een kliniek, wat ook wel klinische behandeling wordt genoemd. Wanneer de verslaving mild is zal het advies waarschijnlijk ambulante behandeling zijn, wat betekent dat je tijdens de behandeling gewoon thuis blijft wonen en werken waardoor de impact van de behandeling op je leven minimaal is. Is er echter behoefte aan een meer intensieve vorm van behandeling? Dan zal deze geboden worden in de vorm van opname in een afkickkliniek.

Afhankelijk van jouw situatie wordt de behandeling gericht op het stoppen van het gebruik, eventuele onderliggende problematiek en het voorkomen van een terugval. Vaak zit er namelijk meer achter een verslaving, wat betekent dat alleen het afkicken mogelijk niet voldoende zal zijn om op termijn een terugval te kunnen voorkomen. Een team van professionele begeleiders waaronder artsen, psychiaters, coaches, psychologen en ervaringsdeskundigen zorgen dan ook voor een veilige, verantwoorde manier van afkicken én het behandelen van eventuele onderliggende oorzaken.

Lijd je zelf niet aan verslaving maar vermoed je dat een naaste verslaafd is aan een middel of gedrag? Ook in dit geval kun je contact opnemen met afkickklinieken zoals connection-sggz voor deskundige begeleiding en ondersteuning.