blog placeholder

Help, we verzuren!

In mijn vorige artikel Help, we verzuren! http://artikelen.foobie.nl/gezondheid/13324-help-we-verzuren/ heb ik uitgelegd wat verzuring van je lichaam betekent. Ook heb ik uitgelegd hoe het komt dat deze verzuring optreedt en wat de gevolgen kunnen zijn als er sprake is van een opeenhoping van zuren in het lichaam. Als we deze verzuring niet tegengaan, kunnen er tal van klachten optreden, variërend van huidproblemen tot ontstoken pezen en gewrichten maar verzuring wordt ook genoemd als (mede-) oorzaak van ernstige ziekten zoals kanker of een hartstilstand!

Hoe kun je de verzuring van je lichaam tegengaan? Wat moet je doen of juist laten? Zijn zijn er speciale producten die jou hierbij kunnen helpen?

 

 

Oorzaak                                              Afvalzuur

Varkensvlees                                 Zwavelzuur, salpeterzuur

Spinazie, zwarte thee                  Oxaalzuur

Suikers                                            Vetzuur

Overmatige spierbelasting         Melkzuur

Koffie, rode wijn                            Looizuur

Vlees, dierlijke eiwitten               Urinezuur

Stress, vermoeidheid                   Urinezuur

Medicijnen                                     Wijnsteenzuur

Zwarte thee                                    Oxaalzuur

 

 

Voeding

Veel voedingsmiddelen werken verzurend. Verwar dit niet met voedingsmiddelen die zuur smaken! De smaak zegt niet altijd iets over het wel of niet verzurende effect van dit product. Een citroen smaakt bijvoorbeeld erg zuur, maar werkt juist basenvormend. Met andere woorden, een citroen werkt ontzurend.

 

 

Waar moet je mee uitkijken?

 Over het algemeen zijn dierlijke eiwitten (vlees, vis, gevogelte, wild, eieren) zuurvormend. Dit geldt ook voor alle producten waarin geraffineerde suiker verwerkt zit, peulvruchten (pinda’s), granen, bepaalde vetten, alcohol en koffie. (Pas op met cola! Cola heeft een PH-waarde van 2,6, maar er is zoveel suiker aan toegevoegd, dat het zoet smaakt. Ter vergelijking, maagzuur heeft een PH-waarde van 2,0…). Op het internet kun je tabellen vinden waarin staat welke producten zuurvormend zijn. Dit betekent niet dat je ze nooit meer mag eten. Let er alleen op dat je de inname van deze producten beperkt.

 

Wat kun je wel eten?

Veel groenten en fruit zijn over het algemeen basenvormend. Hiervan kun je dus gerust veel eten. Nu denk je misschien: ‘’Maar veel  fruit heeft een lege PH-waarde, ofwel is zuur…?’’ Dat klopt, maar de zuurtegraad van het voedingsmiddel, zegt nog niet persé iets over de ontzurende werking ervan. Drink gedurende de hele dag basische dranken (kruidenthee, vruchtensap (zonder toegevoegde suikers!), groentesap). Drink basisch water (basisch water kun je maken met een mineralenconcentraat)

 

 

 

Speciale producten

In natuurwinkels of via internet zijn producten te koop die je kunnen helpen bij het actief ontzuren van je lichaam. Zo kun je van verschillende merken ontzurende thee kopen. Verder zijn er ook tabletten en druppels te koop die je in water oplost. Appelazijn wordt ook vaak aangeraden vanwege zijn ontzurende werking. Je kunt dit gebruiken door bijvoorbeeld salades, maar ook elke dag een theelepeltje in een glas water oplossen (wel oppassen voor het glazuur van je tanden!)

 

Vermijd stress

Het is waarschijnlijk een open deur, maar stress werkt ook verzurend op je lichaam. In onze tijd is stress niet altijd te vermijden. Maar zorg goed voor jezelf en gun je lijf ook de ontspanning die het nodig heeft om te kunnen ontzuren.(Bijvoorbeeld door regelmatig naar de sauna te gaan).

 

Vermijd overmatige spierbelasting

Door overmatige spierbelasting ontstaat een overschot aan melkzuur, dat je lichaam op den duur niet meer kwijt kan. Hierdoor kun je last krijgen van chronische spierpijn

Vermijd verder indien mogelijk:

Medicijngebruik

Straling (Wifi, zendmasten, mobiele telefoons en andere apparatuur)

Luchtverontreiniging