blog placeholder

Iedereen kent een verleden en dat verleden wordt elke dag een beetje langer. Dat geldt niet voor de dag waarop we leven, het heden dus. Dat blijft elke dag gewoon 24 uur. De toekomst schuift net zo lang door tot we de laatste adem uitblazen. Tot dat moment was het leven een soort perpetuum  mobile.

Laten we beginnen met het verleden.

Door het verleden kun je achtervolgd worden, zowel positief als negatief. Juist dat laatste kan de rest van je leven behoorlijk in de weg staan en daardoor jouw heden en toekomst langdurig beïnvloeden. Stress ligt dan op de loer. In je verleden kunnen hinderlijke en verschrikkelijke dingen zijn gebeurd en alles daar tussen in. Die nare gebeurtenis(sen) kunnen op twee manieren zijn veroorzaakt: De oorzaak lag elders c.q. bij anderen of de oorzaak lag bij jou. Als je vindt dat de oorzaak bij jou ligt ontstaat dikwijls de toestand van “had ik maar….”. Zo lang het verleden  jou hinderlijk of psychisch achtervolgt is het goed om te beseffen dat niemand in staat is het verleden te veranderen. Dus jij ook niet.

Had ik maar…..

Het beste wat je kunt doen is proberen de gedachte van “had ik maar” uit je hoofd weg te bannen. Je kunt spijt of wroeging hebben of je kunt de pest aan jezelf hebben omdat je niet had ingegrepen. Misschien had je gewoon iets stoms gedaan. Schuld erkennen is de eerste voorwaarde en eventueel een straf ondergaan kan onontkoombaar zijn. Maar je kunt het niet terugdraaien; besef dat het verleden niet te veranderen is. Accepteer dat. Echt van belang is het verleden als leerschool te zien.

Het heden is het juiste moment om lering te trekken uit het verleden.

Wat zou je nu anders gaan doen ten opzichte van je handelswijze in het verleden? Als je alle aandacht daarop richt ben je bezig met de toekomst. Die heb je nog wel in eigen hand. Hierover kan je zelf nog beslissingen nemen of voornemens maken. Met de wijze lessen uit het verleden gaat dat ook nog eens gemakkelijker. Het maakt een groot verschil of je met je kop naar beneden naar het verleden of met je hoofd omhoog naar de toekomst kijkt. Belangrijk is ook dat je deze visie deelt met anderen. Laat ze maar merken dat je een punt hebt gezet achter je getob maar dat je natuurlijk de verantwoording neemt als de schuld bij jouw ligt. Dat werkt beter dan je telkens maar te moeten verontschuldigen.

De toekomst is er om te omarmen.

Je bent nu in de fase om opnieuw te kunnen starten met lering uit zaken die in het verleden fout zijn gegaan. Geen mens heeft zijn of haar toekomst geheel in eigen hand. Het gaat om het deel dat je zelf kan beïnvloeden en waar jij de beslissingen moet nemen. Soms zelfs in een tiende van een seconde. Het verleden is er om van te leren, het heden om nieuwe beslissingen te nemen  en de toekomst om het geleerde in praktijk te brengen. Met een frisse focus op de toekomst word je bovendien creatiever. Zeg daarom niet “als ik het maar kan”, maar “ik kan alles aan tot het tegendeel bewezen wordt”. Hou daarmee stress buiten de deur en ervaar de beleving van een positieve instelling.