Wat is een uitstrijkje
De schede en de baarmoedermond hebben slijmvliezen aan de oppervlakte. Deze slijmvliezen zijn opgebouwd uit miljoenen cellen. Als de arts of assistente een uitstrijkje maakt haalt hij/zij een paar cellen weg. Dit gebeurd met een houten spateltje of met een wattenstokje. Het weghalen van de cellen doet geen pijn. De arts of assistente strijkt de cellen uit op een glasplaatje.Daarna worden de cellen onder de microscoop bekeken in een speciaal laboratorium. Daarkan men aan de cellen zien of de schede en de baarmoedermond gezond zijn.
Wat kan er worden ontdekt met een uitstrijkje
Bij het bekijken van een uitstrijkje kunnen de volgende ziekten worden ontdekt:
1.Ontstekingen
Vaak kan men ook zien waarom de baarmoederontstoken is. De arts kan de ontsteking dan gericht behandelen.
2.Afwijkingen van hormonen
Als de geslachtsklieren niet normaal werken, is dat te zien aan de baarmoedermond. Ook dit kan gericht behandeld worden.
3.Vroege stadia van kanker
Soms worden vormen van kanker gevonden.Deze zijn vaak nog volledig te genezen, juist omdat ze zo vroeg ontdekt worden. Vooralbij kanker is vroege behandeling zeer belangrijk.
De uitslag van het uitstrijkje
Meestal duurt het enige tijd voordat de huisarts de uitslag weet. U kunt rekenen op ongeveer drie weken. Bij een bevolkingsonderzoek duurt het zo'n drie tot vijf weken. Er worden dan namelijk veel vrouwen tegelijk onderzocht.
Een uitslag van een uitstrijkje wordt beschrevenmet PAP-codes zoals hieronder beschreven.
PAP 0: Uitstrijkje is niet goed te beoordelen. Uitstrijkje herhalen na zes weken.
PAP 1: Uitstrijkje is in orde; normale baarmoedercellen. Het uitstrijkje herhalen na vijf jaar.
PAP 2 en 3a: Er zijn geringe afwijkingen gezien; het uitstrijkje wordt na zes maanden herhaald en op HPV onderzocht ( Humaan Papillomavirus).
PAP 3b en 4: Matig ernstige afwijkingen; doorverwijzing naar degynaecoloog.
PAP 5: Ernstige afwijkingen; het kan kanker zijn; doorverwijzing naar de gynaecoloog.
Wanneer kan u een uitstrijkje laten maken
Bentu tussen de 30 en 60jaaroud? Dan is het aan te bevelenom regelmatig een uitstrijkje te laten maken. Doet u dit minstens een maal in de vijf jaar.Het kan gebeuren bij uw huisarts of bij een bevolkingsonderzoek.